Allianskrav: Granska Sekab

Idag har Allianspartierna i Umeå, Örnsköldsvik och Skellefteå lämnat in en skrivelse till respektive kommun, med begäran om en oberoende granskning av affärerna i Sekab och hur besluten (beträffande bl.a. engagemanget utomlands) egentligen har gått till.

Skrivelsen bifogas.

Till Styrelserna för Skellefteå stadshus AB, Umeå kommunföretag AB och
Rodret Örnsköldsvik AB

Oberoende granskning av Sekab

I början av 2005 beslutade energibolagen i Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik att gå in som delägare i Sekab. Motiven för ägandet finns angivna i protokoll i både kommunernas energibolag och fullmäktigebeslut i respektive kommun.

Vi konstaterar att engagemanget i Sekab nu är långt större än ursprungstanken och att bolaget har ett stort engagemang runt om i världen. Energibolagens ökade ägande i Sekab har också lett till att energibolagen har en riskexponering på över 1 miljard.

Vi anser därför att de tre kommunerna Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik gemensamt ska genomföra en oberoende granskning av alla affärer runt Sekab. Granskningen skall klargöra om energibolagen följt de syften och motiv som angavs i fullmäktigebesluten som respektive kommun tog under 2005. Det skall också klarläggas vilka som har ansvar för att bolagen befinner sig i den situation de nu gör. Utredningen bör starta omgående och bekostas gemensamt av koncernbolagen i Skellefteå, Umeå och Örnsköldsvik.

Anders Ågren
Kommunalråd, M

Sven-Olov Edvinsson
Gruppledare, C

Britt-Marie Lövgren
Gruppledare, FP

Anders Sellström
Gruppledare, KD

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.