Når får vi se utmaningsrätt i Umeå?

I ett nyhetsbrev läser jag att 20 kommuner har infört utmaningsrätt och ytterligare tio stycken är på gång. Att man helt enkelt öppnar upp möjligheten för privata företag att ”utmana” kommunal verksamhet på upphandling. Detta är ett av många sätt som det lokala företagsklimatet kan förbättras. Allians för Umeå har lagt förslag om det under en rad år, men alltid fått nej av de styrande socialdemokraterna.

 
Man undrar hur länge det ska ta innan Umeå kommun vågar öppna för denna möjlighet. Ett enkelt svar på den retoriska frågan är ju att om vi från Alliansen vinner valet i september 2010, så kommer utmaningsrätt att införas även här.
 
Förövrigt är det positivt att Volvo Lastvagnar fortsätter att ta hem målning av plastartiklar från Belgien. Fabriken här i Umeå får kanske så mycket som 130 nya arbetstillfällen när det är normal produktion – vi ska vara glada över att Volvo fortsätter investera här.
Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Förundrad

    Med det högljudda gnäll som finns mot Volvo bland en del som säger att de jobbar där förstår man knappt att företaget vill satsa hos oss. Positivt är det i alla fall.

  2. Pelle

    Anders – du pratar om privat näringliv och konkurrensutsättning – min fråga till dig – har du någon gång i ditt liv varit i den ställning att du försörjt dig av arbete i det privata näringslivet?

    Det skulle vara intressant att veta då du ”vurmar” för det privata – man kan inte utläsa av din information på din blogg mer än att du i hela ditt liv ekonomiskt varit ersatt av det allmänna med bidrag och eventuella lån?

  3. Anders Ågren

    Svar till Pelle (2009-10-20 19:44)
    Jodå, det är knappast någon hemlighet att jag har en bakgrund som gymnasielärare i kommunen. Därefter blev det politik, först som politisk sekreterare i landstinget och sedan som gruppledare i kommunen.

    Får man inte vara förespråkare av ett positivt näringslivsklimat för att man är/har varit offentliganställd? Måste alla politiker vara negativa till det privata näringslivet?

    Skulle inte tro det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.