Tillväxtens geografi

Umeå fortsätter växa befolkningsmässigt och för oss som tror på tillväxt är detta naturligtvis mycket positivt. Umeå är nu uppe i 114 075 invånare, och förra årets ökning stannade på 1347 personer.

Låt oss genast slå fast att storleken spelar roll. Norrland behöver en stark tillväxtmotor, som också har förmågan att dra till sig nödvändiga infrastruktursatsningar, företagsetableringar och annat.
 
I rapporten ”Tillväxtens geografi” som publicerades av Kommunförbundet år 2004 konstaterar man ett väldigt tydligt samband mellan storlek och tillväxt. Fundamenta talar också för fortsatt geografisk koncentration av boende, företag och arbetsplatser. Stora stadsregioner blir större och global konkurrens handlar i växande utsträckning om konkurrens mellan stora stadsregioner. Såväl hushåll som företag attraheras till större geografiska marknader då mångfalden av resurser, utbildning och tjänster är större där än i mindre regioner med små lokala marknader.
 
Människor söker sig till människor. Ju fler umebor, desto attraktivare blir det att flytta hit. Det bildas alltså ett självförstärkande samspel. En ökad befolkning leder till större arbetsmarknad och bättre karriärmöjligheter. Fler företag kommer att etablera sig här, vi kommer få se en kraftig jobbtillväxt och det leder i sin tur till ökade skatteintäkter – vilket säkrar välfärden.
 
Allt hänger ihop och påverkas positivt just av storleken på befolkningen.

 

Etiketter: , ,

5 kommentarer

  1. Anders Ågren

    Svar till Lisbet Olofsson (2010-02-18 09:38)
    Vad bra! Då är vi överens! Det finns ju annars de som hävdar att bara man får lite mer statliga bidrag så blir bygden mer attraktiv och fler människor flyttar dit….

  2. Per-Olov Sjöberg

    Jag tror på entrepenörskap för jag har sett det på nära håll. Det som slår mig är skillnaden mellan städers kultur. I Ö-vik svetsas det i varje källare och hyrgarage, medan man i Umeå har någon förening. (Roligt då med kuvöser för nyföretagande och Uminova) Samtidigt kan jag bara dra efter andan när jag jämför Birsta köpcentrum med de spridda skurar av affärsverksamhet runt Umeå. Kan vi/ska vi försöka matcha det? Hur?

  3. Anders Ågren

    Svar till Per-Olov Sjöberg (2010-02-18 21:28)
    Genom att ha en framförhållning i översiktsplaneringen så att företag som vill etablers sig i Umeå ska kunna få den mark de efterfrågar.I lägen som är attraktiva för deras affärsverksamhet. Dagens handelspolicy borde rivas upp!

  4. Per-Olov Sjöberg

    OK, vad sägs om ett Umeå-Birsta vid OBS? Regementsskogen är ju en kil av lämplig tomtmark. Enkelt att ansluta E4 från alla ringleder. Kanske en aktiv uppvaktning av företag för etableringar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.