Välbesökt presskonferens. Avtal färdigt idag

Har just kommit ut från den presskonferens där aktieägaravtalet mellan Balticgruppen och Umeå kommun presenterades. Som man kunnat läsa i tidningarna har vi idag haft sammanträde med styrelsen för Umeå Kommunföretag.

Bifogar nedan det pressmeddelande som skickats ut, där man kan läsa huvuddragen i det hela.

 

UMEÅ KOMMUN                                 2011-03-24
Informationsenheten
 
PRESSMEDDELANDE
 
Avtal klart för Kulturmötenas hus i staden mellan broarna
 
Balticgruppen AB och Umeå Kommunföretag AB har tecknat ett gemensamt aktieägaravtal. Det gemensamma bolaget Väven i Umeå AB ska uppföra ett kulturmötenas hus i Umeå. Invigning sker under kulturhuvudstadsåret 2014. En helt enig styrelse för Umeå Kommunföretag har under förmiddagens sammanträde ställt sig bakom innehållet i avtalet.
 
Grundprincipen i avtalet är att Balticgruppen AB och Umeå kommunföretag AB delar lika när det gäller ägande och eventuell vinst med mera. Avtalet markerar att projektet är ett gemensamt utvecklingsprojekt där ägande och ansvar delas lika mellan parterna. Kulturmötenas hus ska byggas i kvarteret Heimdal, som idag ägs av Balticgruppen AB, och på kajplan som ägs av Umeå kommun. Det nya gemensamma bolaget ska nu köpa in den mark som behövs för Kulturmötenas hus.
 
– Nu får vi en attraktiv mötesplats, tillgänglig för umeborna, vinter som sommar, i stadens attraktivaste läge, säger Lennart Holmlund (S), kommunstyrelsens ordförande.
 
– En mycket positiv dag, jag är glad och stolt över att vi nu gemensamt genomför denna stora satsning inför 2014, säger Anders Ågren (M), kommunalråd.
 
Öppen och tillgänglig
Kommunen ska hyra ca 15000 kvadratmeter för Kulturmötenas hus som blirden naturliga knutpunkten i Umeå, öppen och tillgänglig för alla. Entréer från Storgatan kommer att skapa mycket god tillgänglighet från centrum. Huset ska bli en ny attraktiv mötesplats som bidrar till nyfikenhet, kreativitet och fortsatt utveckling. I övrigt kommer bland annat hotell och restaurang att ingå i fastigheten, med Balticgruppen som hyresgäst.
 
Hur passar det här in i de gamla planerna för Staden mellan broarna?
Under förarbetet med projektet Staden mellan broarna har ett antal alternativ för placering av Kulturmötenas hus beaktats. Avsikten att placera Kulturmötenas hus i kvarteret Heimdal och på själva kajplatsen framför kvarteret grundar sig på ambitionen att skapa ett kulturstråk mellan Konstnärligt campus strax öster om centrum (som bland annat består av Designhögskolan och nya Arkitekthögskolan) och Broparken strax väster om centrum. Ett Kulturmötenas hus vid kvarteret Heimdal knyter ihop Umeås kommersiella centrum med det kulturstråk man har som avsikt att förverkliga. Det är dessutom en lättillgänglig plats i hjärtat av Umeå med närhet till centrum och kommunikationer.
 
När ska allt vara klart?
Målsättningen är att Kulturmötenas hus ska stå färdigt årsskiftet 2013/14 och invigas under år 2014. Byggtiden är beräknad till drygt två år, och enligt beräkningar måste projekteringen komma igång omgående för att tidplanen ska kunna hållas.
 

 

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.