Röd oreda

Röd oreda verkar det vara.

Ja, nu syftar jag faktiskt inte i första hand på Holmlunds kritik mot Kulturhuvudstadsarbetet. Han menar ju nu på sin blogg att Västerbottensnytt ljuger genom nyheten att kan skulle ha kritiserat partikollegan Marielouice Rönnmark. Ser fram emot att se hela det bandade inslaget, så får vi se om det är Holmlund eller Västerbottensnytt som har rätt. Har själv råkat ut för liknande saker tidigare genom åren, så vi får väl se helt enkelt. Men om Västerbottensnytt skulle ha rätt är det ju å andra sidan anmärkningsvärt.

Nej, det jag syftar på med röd oreda var gårdagens fullmäktige, där det återigen blev konflikt mellan socialdemokraterna och vänsterpartiet. De styrande partierna alltså. I diskussionen om vad som ska hända med stadsbibliotekets nuvarande lokaler, efter det att bibliotekets har flyttats, så hade man plötsligt helt olika uppfattning om vad som står i deras överenskommelse.

Lasse Jacobsson (V) hänvisade till en överenskommelse, som han menade skulle innebära att kommunen även fortsättningsvis ska ha "icke-kommersiell verksamhet" i biblioteksfastigheten, medan socialdemokraterna och för all del även vi övriga partier konstaterade att någon sådan diskussion ännu inte hade påbörjats. Men Holmlund förnekade att det fanns en sådan uppgörelse med (V), och vänstern fick sedan göra lite reträtt.

Men det blir ju extra intressant att (V) hänvisar till exakt den överenskommelse, som samtidigt säger att biblioteket ska inrymmas i det nya kulturhuset. Varför röstade då Vänsterpartiet i kulturnämnden nej till en flytt av stadsbiblioteket? Och varför hade Vänsterpartiet plötsligt invändningar förra veckan i näringslivs- och planeringsutskottet mot förslaget tillplan för kvarteret Heimdal? Om nu vänstern tycker det är viktigt med fattade överenskommelser, d.v.s.

Vänsterpartiet och socialdemokraterna – de två styrande partierna – tutar och kör åt olika håll. Det är inte bra för Umeå. Röd ordea, som sagt.

Etiketter: , , , , ,

2 kommentarer

  1. Erik

    Fast kom igen Ågren. Ni har ju exakt samma problem på er kant då Centerpartiet, dina Allianskollegor, först röstade för Kulturmötenas Hus, sedan mot flytten av stadsbiblioteket. Man upphör aldrig att bli förvånad av det politiska fulspelet i denna stad, oavsett färg. Det är ingen större skillnad på er. Tvärt om tycks ni och Socialdemokraterna i mina ögon vara extremt närstående men det är ju relativt….suck

  2. Anders Ågren

    Svar till Erik (2011-05-31 13:41)
    Ja, allt är ju onekligen relativt. I många infrastrukturfrågor och övergripande planeringsfrågor brukar M och S vara på samma linje, och det är inte unikt för Umeå. Tvärtom. Jag tycker att det är värdefullt med samsyn¨inom dessa områden, då det ger en långsiktighet och stabilitet för inte minst de företag som vill investera i vår kommun.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.