200-4000kr i böter för att skräpa ned efter 1 juli

Nu kanske det kan bli lite bättring vad beträffar allt nedskräpning och glaskross som sker i många delar av vår kommun, och i synnerhet i centrum kring bl.a. Apberget.

Fr.o.m. 1 juli förändras lagstiftningen i Sverige, så att personer kan bötfällas på plats av polisen och böterna kommer variera från 200kr upp till 4000kr för en kastad ölbruk eller dylikt.

Mycket bra! Då kanske vi kan få se ett mindre nedskräpat Umeå redan i sommar. Jag hoppas att polisen ser till att markera vad som gäller, genom att tidigt och tydligt bötfälla nedskräpare.

Om du riskerar att få betala 4000 kr för att du lämnar matresterna på Apberget kanske du istället väljer att gå 15-20 meter för att kasta skräpet i papperskorgen istället. Annars blir det en sammantaget en himla dyr kebab/hamburgare till lunch.

Parallellt så borde kommunen öka insatserna, med ÄNNU fler papperskorgar, och ökad takt på tömningen av desamma. Även om insatser redan skett på detta område så kan vi bli bättre som kommun också.

Huvudpoängen är ju att vi alla ska kunna visats i ett rent och trivsamt Umeå. Bara tråkigt att det ska krävas höga böter för att folk ska skärpa sig…..

 

Etiketter: , , , , , ,

3 kommentarer

  1. Kenneth Bodin

    Ja, det är mycket viktigt att människorna är rädda för myndigheterna och att även politiker visar att de är lite högre stående och sätter åt de som skräpar ner. Inte minst är det också viktigt att alla går omkring och känner ordentlig oro inför polis och ordningsmakt! Det är precis en sådan utveckling vi eftersträvar i Umeå och Sverige. ”Håll Umeå rent” och liknande är naturligtvis bara flum och biter inte på de dumma umeborna. Nä, det ska kosta! Kommunen borde ju nu närmast kunna minska antalet papperskorgar och tömningen av desamma. När det t.ex. är proppfullt i papperskorgarna vid Rådhusparken varje lördag kl 12. så skickar man ut lite poliser istället för städpersonal och då får vanligt folk helt enkelt gå hem! Överlag är umebor dumma och onda och det är bra att de nu sätts åt ordentligt!

  2. Anders Ågren

    Svar till Kenneth Bodin (2011-06-02 11:36)
    Om du läser ovanstående blogginlägg, lite mer noggrant än vad du bevisligen gjort, så skriver jag också att kommunen borde öka antalet papperskorgar och tömningsfrekvensen. (Men det vill tyvärr inte S och V som styr denna stad). Och det handlar inte om att människor ska vara rädda för myndigheter. Det handlar om ATT VISSA MÄNNISKOR SKA SLUTA SKRÄPA NED. Spelar ingen roll om det finns en tom papperskorg 15 meter från Apberget. Många lämnar skräpet på marken och går ändå..och så har det varit länge. Alla vet det. Men om du tycker det är ett acceptabelt beteende får du väl tycka det. Grattis till en skitig stad i så fall.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.