Alla jobb behövs i Västerbotten!

I dagens VK har jag fått den här debattartikeln publicerad.

 

Alla jobb behövs i Västerbotten!

När fler arbetar ökar möjligheterna att bygga en trygg välfärd med bra vård, skola och omsorg. Vi moderater har full sysselsättning som högsta prioritet – alla som kan och vill arbeta ska ha ett jobb. Både här i Västerbottens län och i resten av landet. Men (S) motarbetar vår arbetslinje på punkt efter punkt.

Jag kan konstatera att socialdemokraterna har blåst till strid varje gång vi föreslagit att skatten ska sänkas för dem som arbetar och (S) vill fördubbla arbetsgivaravgiften för unga. De säger dessutom nej till såväl RUT-avdraget som den föreslagna momssänkningen på restaurang- och cateringtjänster. Men om vi vill ha ett Sverige där alla kan få ett arbete så måste vi också ta till vara alla typer av yrken. På det området är de politiska alternativen tydliga. I socialdemokraternas Sverige verkar tyvärr vissa yrken inte vara fina nog. Med den inställningen tar man verkligen inte ansvar för jobben och välfärden. Sammantaget skulle deras jobbfientliga förslag slå hårt mot arbetstillfällena i hela landet. Även här i Västerbotten.

Trots att ungdomar hör till dem som behöver särskilt stöd och sänkta trösklar för att komma in på arbetsmarknaden, så skulle S politik försämra möjligheterna till jobb för just denna grupp. Genom att ta bort vår halvering av arbetsgivaravgifterna för ungdomar upp till 26 år skulle S effektivt slå undan benen för många unga på väg in på arbetsmarknaden. När det blir dyrare att anställa får färre unga chansen till ett jobb. Arbetskraftskostnaderna här i Västerbottens län riskerar att öka kraftigt vid en fördubbling av arbetsgivaravgifterna för unga, vilket bedöms leda till stora effekter på sysselsättningen. Det kan handla om så mycket som ca 390 förlorade jobb för unga i länet på kort sikt och runt 120 längre fram.

RUT-avdraget, som inneburit tusentals nya jobb och förenklat vardagspusslet för många, är också något som (S) vill ta bort. Utöver förlorade arbetstillfällen skulle det i hög grad även innebära en återgång till omfattande svartjobb med otrygga anställningsvillkor.

I den arbetsintensiva restaurangbranschen är ytterligare jobb hotade med S-politiken. För många människor är ett arbete i restaurangbranschen det första steget in på arbetsmarknaden. Moderaternas och Alliansens förslag om att sänka momsen på restaurang- och cateringtjänster kommer därför att förbättra chanserna till jobb för många som annars står långt ifrån arbetsmarknaden. Ett nej till sänkning av momsen på restaurang- och cateringtjänster riskerar att innebära ca 85 respektive runt 165 förlorade arbetstillfällen här i Västerbottens län på kort och lång sikt.

Arbete är grunden för vår välfärd. Därför är full sysselsättning moderaternas högsta prioritet. Vi i Västerbotten har inte råd att säga nej till arbetstillfällen så länge de erbjuds med goda villkor och till avtalsenliga löner. Till skillnad från våra socialdemokratiska motståndare så tänker vi Moderater därför fortsätta driva en politik där utgångspunkten är att alla jobb behövs.

Anders Ågren
Förbundsordförande
Moderaterna i Västerbotten

Etiketter: , , , ,

3 kommentarer

  1. Conny Forsström

    Ett jobb som ger 20 kr/timme för att dela ut reklam, behövs det jobbet? Nej, tvärtom, ett företag som inte kan betala ut schyssta löner ska gå i konkurs. Ingen ska behöva ta sådana jobb. Ändå finns dem. Ett jobb som städare som ger 5000kr/månaden, ska man behöva ta det? Nej, ingen ska behöva ta ett jobb med sådana villkor.

    Kanske dags att människor som driver oseriösa företag med struntvillkor blir förbjudna att driva företag?

  2. lf

    Ett jobb som ger goda löner och bra arbetsvillkor säger du. Du lever i en värld som går tillbaka till Brukspatronernas tid.Du skall vara glad att du har ett jobb.Men vilket jobb?
    Är du beredd att ta ett städjobb,då du inte är attraktiv inom politiken?

  3. Lars Gidlöf

    Varför ska skattepengar betala restaurangbranschen som är den mest fuskande branschen?

    Varför får ett restaurangjobb kosta staten 1 miljon per jobb och per år medans man inte kan äga en bilfrabrik, med 3-5000 anställda och där 3-5 miljarder skulle kunna hjälpa SAAB, då får man en ju en fabrik för pengarna i alla fall,men vad får vi skattebetalare för 1 miljon för ett restaurangjobb?

    Eller är det politikermatematik?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.