Lär av de goda exemplen!

Från Alliansens sida så har vi sedan tidigare föreslagit att vi i Umeå borde försöka hitta vägar att använda oss av bemanningsföretag för att underlätta för människor att gå från bidragsberoende till eget arbete.

Goda exempel på detta ser vi nu i S-styrda Södertälje. Där har man ett gemensamt bolag med ett privat bemanningsföretag, som på ett mycket framgångsrikt sätt lyckats förmedla och coacha dem som är beroende av försörjningsstöd till eget arbete.

Detta borde vara intressant för Umeå också. Sen exakt hur man bär sig åt – om vi via upphandling av bemanningstjänster eller om man gör som i Södertälje och faktiskt bildar ett gemensamt bolag får vi anledning att återkomma till, beroende på vad om skulle passa bäst i Umeå.

Följande pressmeddelande gick ut idag:

Pressmeddelande

Fler i arbete – färre i bidrag

Kreativt tänkande lönar sig även i det kommunala arbetet. Genom att starta ett gemensamt bolag med Manpower 51 % och kommunen 49 % kan 320 personer som tidigare haft försörjningsstöd eller flyktingar med introduktionsersättning få och jobb och därmed försörja sig själv.

En saga som är påhittad av smarta lobbyister? Nej tvärtom, i Södertälje har idén kläckts av kommunalrådet Anders Lago (S). Manpower får betalt genom prestationsersättning. 60.000 kronor är det värt att skapa ett arbete i minst sex månader. Rena vinstmaskinen för kommunen. Det handlar inte enbart om direkta utbetalningarna av försörjningsstöd som därmed försvinner utan också att åtskilliga kronor finns att spara i att slippa kostnader för administration. (Källa Dagens Samhälle 9 juni).

Det finns alltså bara vinnare i systemet. Kostnaden krymper, arbetslösheten krymper och därmed också barnfattigdomen.

Alliansen i Umeå kommer att föreslå fullmäktige att göra en liknande konstruktion. Nu är det Umeås tur. Kan Södertälje och Socialdemokraterna där vore det väl underligt om inte det skulle kunna gå att få med Socialdemokraterna i Umeå. Finessen med denna idé är att arbetet med att leta arbete utgår ifrån de som är längst ifrån arbetslivet idag. Att bredda kompetensen med ”proffs” på arbetsmatchning, är en strålande idé.

Personer som under en längre tid haft svårt att hitta rätt i arbetsdjungeln kan få en helt annan framtid. Med professionell hjälp går det att förändra bilden. Det har Södertälje visat rent bokstavligt genom att sätta upp ett foto på alla som har fått ett jobb på detta sätt på anslagstavlan. Idag uppbär 660 personer i Umeå försörjningsstöd (kommundelsnämnderna oräknade) på grund av brist på arbete.

Anders Ågren
Britt-Marie Lövgren
Mattias Larsson
Veronica Kerr

 

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

  1. Leif

    Jobbar sen några år tillbaka på ett arbete i stan där många av mina medarbetare har jobbat på ett bemanningsföretag innan. Alla vittnar om hur hemskt det var, vilka rättigheter dom hade. En person fick gå från ett jobb för att hans chef enbart tyckte illa om honom, inte för något han gjorde på jobbet utan privat. Ja det förstår jag att moderaterna vill ha in som system. Det fungerar ju uppenbart inte speciellt bra. Fråga dom som jobbar på telenor t.ex. Tror inte många är speciellt nöjda med det.

  2. henrik

    Leif – rekommenderar dig att läsa på lite mer om konceptet. Detta handlar om att manpower förmedlar jobb – de är aldrig anställda på ett bemanningsbolag överhuvudtaget.

    Passa gärna på att läsa mer om rättigheter inom bemanningsbranschen i övrigt på samma gång, du verkar lika vilsen på den fronten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.