Dags för snusförbud igen?!!?

För två år sedan blev det en omfattande debatt när Umeå kommun ville införa snusförbud på arbetstid för de anställda inom kommunen. Då lyckades vi stoppa förslaget efter en rejäl debatt.

Nu är förslaget på väg upp igen. Vid dagens sammanträde finns ett förslag från tjänstemännen om att införa snusfri arbetstid från 2013.

Från moderaterna kommer vi att rösta nej. Gärna "morötter" och hjälp för dem som vill sluta att snusa, men inte förbud. Lite sunt förnuft skadar inte.

Etiketter: , ,

15 kommentarer

  1. Jonas

    Stå på dig Anders! vad är annars nästa steg. Socker eller fet mat? Vuxna människor kan själva ta ansvar för sina egna liv. Snus skadar ingen annan, vilket rökningen gör. Sannolikt skadar det knappast snusaren heller i någon högre utsträckning eftersom de lever lika länge som en icke tobaksanvändare.

  2. Lars Nyberg

    Hej
    Bra Anders! Stå på dej och gör gärna detta till en viktig fråga! Det får vara någon måtta med alla möjliga ”Do-gooders” inställning till att nyttja sin makt att styra över andras liv. Sedan finns inte särslilt starka skäl att ingripa av folkhälsoskäl. Evidensen när det gäller snusning är skral.
    Lars

  3. Börje Östlund

    I Östersund infördes tobaksfri arbetstid, det var inget problem. Vad är sunt förnuft då? Vem tänker på tobakens barn? Snus är inte hälsosamt! Snusning under graviditet ökar risken för fosterdöd och för tidig förlossning. Dessutom finns en ökad risk för andningsuppehåll hos det nyfödda barnet. Det är inte undra på att tobaksbruket ökar bland barn och ungdomar när det finns vuxna som tycker att det är OK att bruka tobak på arbetstid.

  4. Anders Ågren

    Svar till Börje Östlund (2011-11-22 19:58)
    Jag tycker att det är fel väg att gå. Gärna ”morötter” och hjälp för dem som vill sluta att snusa. Men inte förbud.

  5. Anders Ågren

    Svar till Lars Nyberg (2011-11-22 14:17)
    Tack så mycket. Vi lyckades få alla partier att ändra sig för två år sedan, så jag hoppas på samma resultat även denna gång.

  6. Anders Ågren

    Svar till Jonas (2011-11-22 12:34)
    Ja, då skulle man få förbjuda de anställda att äta onyttig mat också. Med löneavdrag som följd om de bryter mot beslutet.. Nej, så gör man naturligtvis inte. Frågan avgörs om två veckor slutgiltigt. Hoppas att övriga har ändrat uppfattning tills dess.

  7. Fredrik

    som kommunanställd och snusare undrar jag vad förbudet ska leda till? Får jag sparken+ Får jag löneavdrag eller tar chefen mig i örat?

  8. Veronika Nilsson (Rökare)

    Jag tycker snus luktar oxå (Bor ihop med en snusare) men jag bryr mig inte men ska de vara rök förbud så tycker jag de ska vara snus förbud oxå…

    Jag är emot förbudet mot tobaken tycker att det är ett eget ansvar och inte någon annans ansvar att se till att folk slutar röka/snusa….
    Vill man inte så vill man inte man ska inte behöva tvingas sluta utan man ska få göra de på eget bevåg…

  9. LL

    ”Vem tänker på tobakens barn?” Ja, föräldrarna förhoppningsvis. Det har inget med förbudets vara eller icke vara att göra. Det är väl det som är just sunt förnuft, kanske?

  10. johnny söderlund

    Jag bara undrar: Om SAS vd Rickard Gustafsson skulle förbjuda flygvärdinnorna att snusa på arbetstid – skulle alla bli lika upprörda? Kanske tycker man att snusdoften inte passar herrarna och damerna i affärsvärlden, men är helt OK när det gäller gamla och sjuka i äldrevården?

  11. johnny söderlund

    Ingen reaktion eller kommentar – var är du Anders? Gillar du flygvärdinnor som snusar eller tycker du att arbetsgivaren har rätt att ställa krav? Även kommuner?

    Johnny Söderlund

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.