Snusförbudet – på tisdag avgörs det.

I dagens VK skriver jag och viceordföranden i kommunstyrelsens personalutskott, Katja Isacsson (M), om förslaget till snusförbud som avgörs av kommunstyrelsen på tisdag.

Då hoppas vi att en majoritet av ledamöterna säger nej till förslaget, precis som för två år sedan.

Insändaren bifogas nedan:

 

Snusförbud – nej tack!

För två år sedan blev det en omfattande debatt när Umeå kommun ville införa snusförbud på arbetstid för de anställda inom kommunen. Då lyckades vi stoppa förslaget efter en rejäl debatt. Nu är förslaget aktuellt i Umeå igen.

Från moderaterna kommer vi att rösta nej. Gärna "morötter" och stöd/hjälp för dem som vill sluta att snusa, men inte förbud. Att införa snusförbud för våra ca 10.700 anställda är att gå ett steg för långt. Och hur ska man som arbetsgivare se till att förbudet efterlevs under arbetstid? Ska kommunens chefer springa runt och vara någon form av snuspoliser?

För två år sedan så ändrade alla partier uppfattning i frågan inom loppet av fyra dagar. Förslaget kastades i papperskorgen. Vi hoppas nu att fler partier säger nej till snusförbudet när frågan kommer upp till beslut i kommunstyrelsen på tisdag den 6 december. Lite sunt förnuft skadar inte.

Anders Ågren
Kommunalråd (M)

Katja Isacsson
Viceordförande i Personalutskottet (M)

Etiketter: , , , , ,

3 kommentarer

  1. Lennart

    Så skönt med en politiker, som äntligen fått en prillig fråga att kämpa för (eller rättare sagt emot). Hoppas du uppfattar ironin…

    Ditt eviga tjat om snusförbud – när det i själva verket handlar om tobaksförbud – visar hur ensidigt (och politiskt illvilligt) du ser på problemet, som ju egentligen inte är något problem… i varje fall inte för oss som ser på saken med en gnutta snusförnuft.

    För säga vad man vill om snus – så särskilt nyttigt är det inte. Finns det överhuvudtaget något vetenskapligt belägg för snusets nyttighet!? Jag tror inte det. Däremot finns det vetenskap som berättar att vin och sprit i vissa sammanhang kan vara nyttiga… men trots sådana fakta finns det väl ingen som vill ändra på kommunens alkoholpolicy för det!?

    Man ska varken snusa eller vara på snusen i Umeå kommun.

  2. Anders Ågren

    Svar till Lennart (2011-12-02 08:15)
    Mitt ”eviga tjat” om snusförbud?

    Hmm. Vad jag vet så har jag bara diskuterat snus-frågan vid två tillfällen trots att jag har hållit på ca 24 år med politik. Dels när frågan var aktuell för två år sedan, dels nu när samma fråga dykt upp igen.

    Jag skulle gärna slippa att debattera den här frågan – men det förutsätter ju att (S) m.fl släpper det här idiotiska förslaget. Det finns ingen som ifrågasätter rökfri arbetstid – konflikten i det här gäller just snuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.