Bygg ut Umeås flygplats!

Förra veckan var vi några från Umeå som gjorde studiebesök i Luleå och bl.a. besökte Luleå Airport. Där fick vi bl.a. se hur man gick tillväga när deras flygplats byggdes ut samt de planer som finns för ytterligare utbyggnader. Kan ju konstatera att Luleå i detta avseende ligger långt före Umeå.

I dagens VK kan vi läsa bl.a. om de planer som finns på att bygga ut Umeå Airport.

Det är en utbyggnad i två etapper. Den första fokuserar på ökad kapacitet för bl.a. incheckning, säkerhetskontroll och gaten samt en helt ny ankomsthall. Den andra etappen innebär att man bygger på med en ny våning som då blir avgångshall. Mycket bra! Finansieringen är inte helt löst ännu då Svedavia inte fixar hela finansieringen själv.

Jag lyfte den här frågan i på min blogg i januari 2011, "Dags för nästa steg för Umeå flygplats?", och skrev att både offentliga aktörer och näringsliv borde vara redo att ta en diskussion om att medfinansiera projektet då det är en angelägenhet för oss alla.

Sen har jag haft uppe frågan i kommunfullmäktige också. Umeå måste vara en del i medfinansieringslösningen, liksom omgivande regionen.

Nu finns det alltså mer konkreta planer för Umeå Airport. Tänk om vi kunde komma till skott även i denna fråga!

Etiketter: , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.