Vi ska inte ha högre skatt än nödvändigt

Tidigare i veckan hade jag denna insändare införd i VF. Lägger som vanligt ut den även på min blogg.

 

Inte mer skatt än nödvändigt

Det är viktigt att betala skatt till vår gemensamma välfärd. Genom skatten kan vi dels värna och utveckla den befintliga välfärden, dels fortsätta med utbyggnad av sådant som förskolor, skolor, äldreomsorg och infrastruktur för att kunna möte den framtida expansionen och tillväxten i Umeå. Men vi ska inte betala mer skatt än nödvändigt.

De flesta kommuner i landet, oavsett om de är röda eller blå, har lägre kommunalskatt än i Umeå. De har generellt varken bättre eller sämre välfärd än i vår kommun. Det är hög tid att umeåborna får behålla mer av sina pengar, istället för att kommunen ska göra rekordöverskott år efter år i bokslutet. 2010 blev All-time high för Umeå kommun i bokslutet, 2011 var också ett starkt år och för 2012 år är vi på väg mot ett stort överskott.

Socialdemokraterna och vänsterpartiet vill dock inte sänka skatten av ideologiska skäl. Hellre än att umeborna själva – undersköterskor, lärare, metallare, poliser, städare – får behålla en större del av sin lön, så väljer socialdemokraterna – numera ivrigt påhejade av koalitionsvännerna i Vänsterpartiet – att brandskatta kommuninvånarna.

Kommunalskatten är som bekant den skatt som drabbar dem med låga inkomster allra hårdast. Och för varje år vi tar ut mer skatt än nödvändigt, så minskar vi människors frihet. Vi minskar deras möjlighet att själva avgöra vad de ska göra med sina pengar. Många lever på marginalen. Nya kläder till barnen, att unna sig en resa med familjen, en ny cykel – ja, det är sådant som umebor varje år tvingas göra avkall på varje år för att socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet i fullmäktige har beslutat om en av landets högsta skattenivåer. I tio års tid så skulle vi kunna ha haft en lägre skattenivå, utan att det hade påverkat vår gemensamma välfärd.  

Anders Ågren
kommunalråd (M)
Umeå

Etiketter: , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.