Förnuftigt skrivet av Ola Nordebo

I dagens VK skriver Ola Nordebo på ledarplats om motsättningen i länet mellan Umeå och Skellefteå. Det är en mycket välskriven ledare och jag delar i stora drag de uppfattningar som framförs.

Jag var själv inne på samma linje i den debattartikel, Umeå måste bygga nya allianser, som jag hade införd i VK tidigare i veckan. Däremot var det ju nästan lite tragikomiskt att nyheten om Skellefteås kritik mot Umeådominans och annat kom som ett brev på posten dagen efter i nyhetsflödet.

För egen del tycker jag att det är hög tid att vi lägger gammalt tjafs mellan Umeå och Skellefteå bakom oss. Motsättningarna verkar gå långt tillbaka i tiden, och sitter tydligen djupt hos många. Men låt oss dra ett streck över det gamla. Vem gynnas av att länet slits sönder, gång på gång, av interna strider mellan olika geografiska delar?

Som moderat länsordförande i Västerbotten, tillika kommunalråd i Umeå, så kommer jag dra mitt strå till stacken för att möjliggöra ett nytt och bättre samarbetsklimat i vårt län.

Som Nordebo skriver i slutet av sin ledarkrönika: "Men släpp för allt i världen konspirationsteorierna, den ömsesidiga misstron, synen på regionsamarbete som en intern dragkamp om resurser."

Tänkvärda ord. Trevlig lördag på er!

Etiketter: , , ,

2 kommentarer

 1. john

  Javisst, men, det är dags att Skellefteå och många där idkar lite självransakan också. Jag har jobbat över så många städer genom åren och i princip överallt är det samma sak ”, jag vill inte jobba emot skellefteföretagare, de är snorkiga däruppe med dålig attityd etc”…

  De bör också se sig själva i spegeln och inte bara tro att felen sitter utanför staden.

 2. Peter Sellbom

  Umeå är själva helt och hållet orsaken till denna missämja och misstänksamhet från övriga länet!

  Den ena tuppen efter den andra har under årtionden stått på gödselstacken och kacklat ut budskapet att ”i Västerbotten bestämmer Umeå!” En sådan attityd rotar sig djupt hos de som känner sig hotade och överförs till nya generationer!

  Det kommer inte bli lätt för Umeå att tvätta bort denna uppfattning hos den halva av länets befolkning som bor utanför stan, men det lena munlädret från dig och andra i Umeå är alltid en början. Tyvärr duger det inte bara med snack utan det vill till ordentligt med verkstad också för att övertyga de misstänksamma!

  Så Anders, nu krävs konkreta exempel på att ni i Umeå menar allvar med det nya snacket! Räkna med att det kommer att ta lång tid Anders, troligen minst lika lång som ni hållit på med att bygga upp missämjan!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.