Behandla friskolor och kommunala skolor på ett likvärdigt sätt!

För oss moderater är det viktiga att vi har framgångsrika och bra skolor med en god lärandemiljö för våra elever – inte vilken driftsform skolan råkar vara driven i.

Det är upp till eleverna, tilsammans med sina föräldrar, att välja om de vill gå i en kommunal skola eller en friskola.

Därför är det också viktigt att eleverna ges bästa tänkbara förutsättningar när de skall välja skola. Exempelvis är det ju bra om elever har möjlighet att få besöka inte bara en sorts skolor inför valet av skola, utan kan få besöka både friskolor och kommunala skolor.

Därför har Terese Andersson, ledamot i fullmäktige och för- och grundskolenämnden, lämnat in följande fråga till Margareta Rönngren (S), som skall besvaras på KF på måndag:

 

Enkel fråga till Margareta Rönngren, ordförande för och grundskolenämnden (S):

Varför får inte friskolorna vara med på bussning av stadens årskurs nio-elever inför val av gymnasieskola?

Hej,

I årskurs nio ska Umeås elever välja gymnasieskola. I dagsläget bussas elever runt till skolor för studiebesök som kan fungera som grund till deras val av gymnasieskola. Friskolorna exkluderas tyvärr i denna aktivitet. Det leder till att eleverna exkluderas från möjligheten att kunna göra ett eget val av skola i hela kommunen på samma villkor.

För Umeå kommun och våra ungdomars bästa bör alla skolor: kommunala skolor, kommunala friskolor och friskolor alla vara inkluderade i denna aktivitet. Det måste i kommunens grundskolor finnas information om att det finns möjligheter att besöka även kommunens friskolor samt att eleverna blir lediga från undervisningen för denna information, precis som vid besök på kommunala gymnasieskolor.

Frågor:
1. Varför får inte gymnasiefriskolorna delta i kommunens bussning av Umeås årskurs nio-elever inför gymnasievalet (om de själva står för kostnaderna förknippade med detta)?

2. Varför får gymnasiefriskolorna inte anordna en egen dag (om de själva står för kostnaderna förknippade med detta) för att årskurs nio-elever ska kunna se vilka gymnasiealternativ det finns i kommunen och därefter göra ett eget val baserat på den kunskap som finns?

3. Kommer gymnasiefriskolorna få möjligheter till att genomföra en egen bussning vecka 6 eftersom de inte hade möjlighet att delta på den dag som kommunen anordnade vecka 47 om de själv står för kostnaderna förknippade med detta?

Terese Andersson
Ledamot kommunfullmäktige samt för och grundskolenämnden (M)
 

Etiketter: , ,

4 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Vill ni verkligen att friskolorna ska behandlas som kommunala skolor?

    Då förstår jag att Moderaterna snart kommer komma med förslag om att samtliga friskolor inte får säga nej till elever med behov av särskilt stöd.

    Jag förstå också att Moderaterna snart kommer komma med förslag om att lägga ansvaret för eleverna till 100% på friskolorna. Idag tvingas ju, enligt lag, de kommunala skolorna ha en beredskap att ta över friskole-eleverna i händelse av att friskolan av olika anledningar stänger. Denna beredskap har alltså kommunen, enligt lag.

    När kommer ni med lagförslag om att ändra den lagen?

    Eller menar ni att friskolorna bara ska behandlas lika som de kommunala skolorna när friskolorna kan tjäna (pengar) på det?

  2. Tomas Wennström

    Ja, Anders, men då ska också alla friskolor behandla alla elever på samma sätt som de kommunala skolorna och ge alla elever tillgång till riktiga skolbibliotek och en elevhälsa värd namnet!

  3. Urban E

    En sak som är underligt med bl.a M är just detta med valfrihet. Nu finns det både kommunala och fristående skolor. Förr fanns det bara kommunala. Och i framtiden finns det kanske bara fristående skolor? Vem vet.
    M klagade på att det förr inte fanns valfrihet. Nu gör det ju det. Men skulle det bara vara friskolor så skulle valfriheten inte finnas där. Men jag är säker på att M inte skulle dela den synen. Det är mycket märkligt. I Täby finns det tydligen bara fristående förskolor.
    Men valfrihet är det ändå, säger M i den kommunen.
    Vad skulle ni i M Umeå säga i en sån situation?

  4. Bort med privata aktörer i skolan

    Varför behöver inte friskolor ha eget bibliotek som kommunala skolor behöver?
    Varför kan friskolor säga nej till elever som behöver kostsam assistans i skolan?

    Varför har friskolor dessa favörer?

    Friskolor skickar välbehövliga skattemedel ur landet till riskkapitalbolag genom räntesnurror. Skatteplanering suger skattemedel. Svinaktigt.

    Friskolor borde i lag förbjudas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.