Nya karriärtjänster för lärare i Umeå

Igår fick jag besked av för- och grundskolenämndens ordförande, om hur många karriärtjänster för lärare som kommer att inrättas i Umeå. Det blir preliminärt 40 nya karriärtjänster fr.o.m. hösten 2013. Mycket positivt!

Regeringen har nämligen avsatt extra medel till kommunerna för att möjliggöra en karriärstege, som ökar attraktion och lönespridning i läraryrket. Satsningen innebär ett rejält kliv framåt för ökade karriärvägar för undervisande lärare, med lönelyft kring 5 000 kronor för s.k. förstelärare och 10 000 kr för lektorer. Satsningen på lektorat och förstelärare kommer att förstärka kvaliteten i den svenska skolan. De ökade kostnaderna finansierar regeringen genom ett årligt statsbidrag på ca 880 miljoner kronor. Regeringen uppskattar att ungefär 10.000 lärare kommer att beröras av karriärtjänsterna.

I oktober förra året uppmärksammade jag denna fråga genom en interpellation, och fick då svaret att Umeå kommun såg positivt på denna reform och också hade för avsikt att inrätta de nya karriärtjänsterna hösten 2013. Då var det oklart hur många tjänster som skulle bli aktuella för Umeås del.

Men efter gårdagens fullmäktige och min fråga har vi alltså fått besked.
 

Etiketter: , , , , , , , , ,

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.