Sverige världens bästa land

Nej, nu ska jag faktiskt inte skriva om stabilitet i ekonomin och det ansvarsfulla styret, som gör att Sverige kan fortsätta satsa på viktiga områden i en orolig tid där andra länder i vår omgivning tvingas till dramatiska nedskärningar i välfärden parallellt med tuffa skattehöjningar.

Nej, rubriken syftar till det resultat som ett amerikanskt forskarlag har kommit fram till och går att läsa om i Dagens Industris nätupplaga. Sverige är enligt dem världens bästa land, när man fokuserar på sociala faktorer som mäter levnadsstandard. Studien omfattar 52 olika faktorer, från hälsovård och infrastruktur till yttrandefrihet och miljötänkande.

Sverige är nr 1 av de 50 länder som ingår i rankingen för 2013.

Så här går det att läsa: " Sverige får höga betyg på alla huvudområdena. Sverige tar en andraplats i kategorin möjligheter, som mäter personlig frihet, rättigheter, jämlikhet och tillgång till högre utbildning.

Vårt land placerar sig på tredje plats i kategorin välbefinnande, där faktorer som hälsa, miljötänkande och tillgång till information och kommunikation ingår. Sverige rankas även som femma på området grundläggande mänskliga behov, med faktorer som personlig säkerhet, grundläggande hälsovård och tillgång till rent vatten.

Det område som Sverige främst behöver förbättra sig på är underkategorin husrum, som mäter hur nöjda invånarna är med sitt boende. Hållbarhetstänkande, såsom koldioxidutsläpp och energianvändning, är också något Sverige kan bli bättre på, enligt studien."

Trevlig läsning så här på fredagmorgon. På återhörande!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.