Arvoden

Förra veckan blev jag intervjuad av Västerbottensnytt om politikerarvoden, och det faktum att man som förtroendevald kan få fler arvoden om man har uppdrag inom olika organisationer (jag är ett sådant exempel). Nyhetsinslaget kördes imorse, och som man konstaterar från Sveriges Kommuner och Landsting (SKL) är detta inget problem.

Det är dock ingen ny fråga. Jag fick frågan från Västerbottensnytt om detta är rimligt. Mitt svar är att det självklart måste vara så. För egen del är jag kommunalråd i Umeå, men har även tunga uppdrag på nationell nivå (styrelsen för Sveriges Kommuner och Landsting) och regional nivå (Regionförbundet Västerbotten).

Det är olika organisationer – och olika uppdrag. Tar man på sig nya uppdrag innebär det mer arbete, mer uppgifter, mer ansvar. Då innebär det också ett högre arvode. Inom parentes har jag därtill tackat nej till vissa uppdrag i andra sammanhang, men hade jag tackat ja hade det som en konsekvens blivit mer i arvode. Inga konstigheter.

Men i sak bra att massmedia granskar – det är ju en av deras uppgifter.

3 kommentarer

  1. Åsiktsmaskinen

    Problemet är mest att dessa uppdrag alla räknas som heltidsuppdrag.

    Att vara Kommunalråd för Umeå Kommun är att anse som ett heltidsuppdrag. Att då sko sig med fler uppdrag (som i sig också är att anse som heltidsuppdrag) är totalt felaktigt.

    Sen vill jag köpa bibliotekshuset. 2 miljoner är bjudet!

  2. Torbjörn

    Att man ska ha lön för det arbete man lägger ner är inget att snacka om egentligen. Dock, när man pratar med de flesta lokalpolitiker runt om i Umeå kommun så säger samtliga att som politiker lägger man ner mer än en heltid på att vara politiker. Så min fråga blir hur man finner tid att att ta på sig så många olika uppdrag?

  3. Henrik

    Varför har du så många uppdrag?
    Är det inte bättre att ni fördelar de på fler medlemmar?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.