Bostadsbyggandet måste öka i Umeå!

I dagens VK skriver vi gruppledare från Allianspartierna i Umeå, om vikten av att öka nyproduktionen av bostäder. Bristen på bostäder har blivit Umeås akilleshäl.

Insändaren bifogas nedan.

 

Öka nyproduktionen av bostäder

Umeå har under lång tid varit tillväxtmotorn i norra Sverige, men de senaste åren har vi hämmats av en för låg nivå på bostadsbyggandet. AB Bostadens VD Ann-Sofie Tapani hade en välskriven debattartikel om detta i VK (19/8), där hon underströk behovet av att både de privata aktörerna och det kommunala bostadsbolaget ökar produktionen av bostäder.

Från kommunens sida måste vi skapa förutsättningar för att tillräckligt många bostäder byggs. Detta sker genom en god planberedskap. Kommunen ska också ta fram planer och markanvisningar som är anpassade för att möjliggöra för mindre byggherrar i syfte att öka konkurrensen och underlätta för nya aktörer på bostadsmarknaden.

Samtidigt ska ju kommunen dra sitt strå till stacken. Det kommunala bostadasbolaget AB Bostaden är en viktig och framgångsrik aktör för Umeås bostadsförsörjning. Genom försäljning av en del av fastighetsbeståndet kan vi skapa ett större utrymme för bl.a. nyproduktion. Allianspartierna har i en motion föreslagit en försäljning av en tredjedel av nuvarande hyresbestånd. Vi vill således genomföra vissa försäljningar, för att i nästa steg kunna använda AB Bostaden för att öka takten på nyproduktion. Därigenom blir AB Bostaden en strategisk aktör för att kunna fortsätta byggandet av nya hyresrätter och öka tillgången på de bostäder som vi verkligen behöver för Umeås fortsatta tillväxt. Tyvärr sitter de styrande socialdemokraterna och vänsterpartiet med armarna i kors och säger nej.

Vi inom Alliansen är beredd att låta AB Bostaden få en tongivande roll, tillsammans med de privata aktörerna, för att bostadsbyggandet inte ska fortsätta vara en hämsko för Umeå. Det måste byggas fler bostäder i Umeå!

 

Anders Ågren

kommunalråd (M)

Peder Westerberg

gruppledare (FP)

Mattias Larsson

gruppledare (C)

Veronica Kerr

gruppledare (KD)

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.