Öppet brev till Lennart Holmlund (S)

I veckans nummer av Umeå Tidning publicerades mitt ”öppna brev” till Holmlund (S) apropå hans och socialdemokraternas syn på jobbskatteavdraget.

Bifogas nedan. Ser fram emot ett svar 🙂

 

Öppet brev till Lennart Holmlund, kommunalråd (S)

VILL SOCIALDEMOKRATERNA GÖRA DET MINDRE LÖNSAMT ATT ARBETA FÖR MÄNNISKOR HÄR I UMEÅ?

Trots att det nu bara är drygt ett år kvar till valet 2014 saknas fortfarande tydliga besked från Socialdemokraterna på flera viktiga områden. Exempelvis undvek Stefan Löfven i sitt sommartal återigen att ge raka svar på hur Socialdemokraternas regeringsalternativ ser ut.

I frågan om huruvida det ska löna sig mer att arbeta verkar Socialdemokraterna ordentligt splittrade. Beskedet att Nya Moderaterna nu föreslår en förstärkning av jobbskatteavdraget, som innebär att människor med vanliga inkomster ska få mer kvar i plånboken, har vållat en högljudd debatt inom socialdemokratin.

Flera ledande socialdemokratiska företrädare har vänt sig emot Stefan Löfvens och Magdalena Anderssons löfte om att jobbskatteavdragets femte steg ska få vara kvar vid ett eventuellt regeringsskifte i valet 2014. Bland dem återfinns bland annat riksdagsledamoten och tidigare ministern Morgan Johansson, som är ledamot av partiets verkställande utskott. Även den tidigare partisekreteraren Lars Stjernkvist har varit skarp i sin kritik. Dessutom har såväl Miljöpartiet som Vänsterpartiet varit tydliga med att man vill riva upp reformen. I Umeå går det knappt en vecka utan att Lennart Holmlund bloggar och ondgör sig över att regeringen sänker skatten för ”de rika” och till dessa räknar han tydligen undersköterskor, förskollärare, poliser och metallare som alla gynnas av jobbskatteavdraget.

Nu förtjänar väljarna att få raka besked. Både här i Umeå kommun och i resten av landet. Vad gäller egentligen? Min fråga till kommunalrådet Lennart Holmlund är tydlig:

Vill Lennart Holmlund (S) ta bort det femte steget av jobbskatteavdraget?

Ska det bli mindre lönsamt att arbeta för umeåborna och övriga boende i Sverige om Socialdemokraterna får bestämma?

Ser fram emot svar,

 

Anders Ågren (M)

kommunalråd

 

P.S. Lennart, vill du ha några skäl till varför det är en bra idé att satsa på att göra det mer lönsamt att arbeta kommer de här:

1. Sänkt skatt på arbete skapar fler jobb. Här har jobbskatteavdraget visat sig ha stora effekter för jobben. På sikt bedöms sysselsättningen öka med fler än 100~000 personer tack vare att vi sänker skatten för dem som jobbar. Det femte steget i jobbskatteavdraget beräknas enligt finansdepartementet leda till ytterligare 10~000-15~000 nya jobb på sikt.

2. Sedan 2006 har det blivit mer lönsamt att arbeta. Det innebär att människor med vanliga inkomster fått sin skatt sänkt med ungefär en månadslön per år. Det femte steget i jobbskatteavdraget, som vi nu föreslår, skulle innebära att exempelvis en gymnasielärare får ytterligare cirka 300 kronor mer i plånboken, varje månad.

3. Sänkt skatt på jobb stärker Sverige. I dagens ekonomiska läge är ett förstärkt jobbskatteavdrag en ansvarsfull och nödvändig reform. Det skapar fler jobb och förhindrar arbetslösheten att bita sig fast i krisens spår.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.