Beslut efter arbetsmiljöutredning

Idag behandlade vi på kommunstyrelsens arbetsutskott ett ärende med åtgärder kopplat till den utredning som nyligen gjordes kring kränkande särbehandling. Som bekant konstaterade arbetsmiljöutredningen att Vänsterpartiets kommunalråd Spiric hade gjort sig skyldig till kränkande särbehandling av två kvinnliga medarbetare i kommunen.

Personalutskottet har tidigare tagit vissa beslut om utbildning av förtroendevalda kring de skilda rollerna mellan politiker och tjänstemän. Idag beslutade vi i arbetsutskottet om ytterligare några åtgärder.

Vi var inte eniga i beslutet. Alla ledamöter förutom Spiric (V) själv var dock överens om tagen, oberoende av partitillhörighet. Spiric begärde votering och reserverade sig sedan mot beslutet. Vi såg ingen anledning att lyfta in Spiric förslag om att tjänstemännen ska ha en särskild utbildning i kön och makt, när det ju inte finns någon kritik mot tjänstemännens agerande. Tvärtom. Kommunens tjänstemän har inte gjort något fel. Åtgärderna idag är en konsekvens av att en ledande politiker gjort sig skyldig till kränkande särbehandling av tjänstemän. Inte tvärtom, och det är viktigt att komma ihåg.

Läs mer i det pressmeddelande som skickats ut från informationsenheten tidigare idag.

 

Pressmeddelande från Umeå kommun

 

Beslut efter arbetsmiljöutredning

Kommunstyrelsens arbetsutskott har beslutat att kommunens nya budgetprocess ska utvärderas, så att förbättringsförslag kan lämnas inför budget 2015. Dessutom ska både politiker och chefstjänstemän genomgå olika utbildningar.

Bakgrunden till beslutet är att personalfunktionen fått i uppdrag av stadsdirektören att utreda de anmälningar om kränkande särbehandling och arbetsmiljöbrister som inkommit från ekonomidirektören och budgetchefen. Som en följd har kommunstyrelsens arbetsutskott nu beslutat om olika utbildningsinsatser, bland annat kring en tydlig roll- och ansvarsfördelning mellan politiker och tjänstemän samt Umeå kommuns nya organisation, styrprinciper, värdegrund och arbetsgivaransvar.

En att-sats ströks Kommunstyrelsens arbetsutskott beslutade att stryka följande att-sats i beslutsförslaget: ”att kunskap om makt och kön och den offentliga förvaltningens förhållande gentemot den demokratiska styrningen och förtroendevalda ska ingå såväl i nyvaldsutbildning som grundläggande chefsutbildningar”.

– Det finns inget i arbetsmiljöutredningen med koppling till detta. Däremot är det självklart att vi generellt följer jämställdhetsplanen, säger kommunstyrelsens 1:e vice ordförande Anders Ågren (M).

Reservation Beslutet om att stryka formuleringen och avslå två tilläggsförslag från kommunalrådet Tamara Spiric (V) togs efter votering med siffrorna 6–1. Tilläggsförslagen lyder:

”Alla chefstjänstemän ska genomgå kunskapshöjande utbildning om den offentliga förvaltningens förhållande genetmot förtroendevalda och den demokratiska styrningen.” samt ”Alla ledande chefer ska genomgå en kunskapshöjning kring frågor om makt och kön. Med särskild vikt på hur man förhåller man sig till makten och varandra med utgångspunkt i kön, ålder och etnicitet.”

Tamara Spiric reserverade sig mot beslutet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.