Sverige har klarat krisen bättre!

Ibland när man lyssnar till socialdemokratiska debattörer kan man få intrycket att Sverige klarat krisen sämre än andra länder. Inte minst Holmlund på sin blogg ångar på i den riktningen. Men så är det naturligtvis inte. Med starka offentliga finanser har vi klarat krisåren utan att behöva höja skatter och skära ned i välfärden som i många andra länder. Den svenska BNP-tillväxten har varit bättre än i flera jämförbara länder och också bättre än de länder som Socialdemokraterna ofta väljer att lyfta fram.

Vi har också bättre sysselsättningsgrad än både Finland och Tyskland samtidigt som vår långtidsarbetslöshet är väsentligt lägre än många jämförbara länder. Tyskland har exempelvis en nästintill dubbelt så hög långtidsarbetslöshet.

Tittar vi på det som är centralt för framtida politiska insatser, som styrkan i de offentliga finanserna så har Sverige bland EU starkaste offentliga finanser, detta även om vi enbart jämför oss med länder som Danmark, Tyskland och Finland. Dessa länder har dragit på sig stora skulder, Tysklands skuld har exempelvis vuxit med 14 procentenheter sedan 2006 och de har i dag i princip en dubbelt så hög statsskuld som Sverige. Detta gör att vi har möjlighet att stärka ekonomin för att möta krisens effekter och motverka att arbetslösheten biter sig fast.

 

En kommentar

  1. Daniel Nyström

    Välfärden har skitits ner. Visst i kronor och ören kan ni hävda att ni satsat på välfärden, men dessa ”satsningar” har inte mött nivåerna för att kunna bibehålla tidigare kvalitetsnivåer. Det innebär att om det behövs 100 kronor för att bibehålla kvalitetsnivån, men ni tillskjuter endast 10 kronor, ja då har ni gjort en satsning på 10 kronor, men i realiteten är det en nedskörning på 90 kronor. Varför leker du med orden? Varför inte vara ärlig och stå för den politik ni för? Kommun efter kommun, landsting efter landsting att skära ner just nu.

    Att Holmlund hostar upp socialdemokratiska pressmeddelanden var och varannan sekund kan ju ändå inte vara skäl nog att bli så pressad så att verkligheten ska bli lidande.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.