Mindre klasser i skolan

I dagens Folkbladet skriver jag och Terese Andersson (M), ledamot i för- och grundskolenämnden, om fördelarna med mindre klasser i skolan, men vi ställer samtidigt frågan varför Socialdemokraterna i Umeå stoppat våra förslag på det här området år efter år.

Mindre klasser i grundskolan

Vi moderater och övriga Allianspartier har drivit frågan om mindre klasstorlekar i grundskolan, eftersom färre elever per klass har många fördelar. Tyvärr har de styrande socialdemokraterna i Umeå sagt nej. Intressant att Lennart Holmlund (S) på sin blogg nu är stolt över samma förslag när det kommer från (S) på riksplanet. Men varför har han och socialdemokraterna bekämpat samma förslag här hemma?

Förra året skrev ju lokaltidningarna i Umeå om den forskarrapport som konstaterade att elever som går i mindre klasser generellt har bättre studieresultat än de som går i större. Det blir mer lärartid för varje elev och risken för störning minskar.

Från Allianspartierna har vi under en lång rad av år föreslagit en prioritering av pengar så att vi skulle kunna uppnå färre elever i klasserna på grundskolan. Men detta har de styrande inom Socialdemokraterna och Vänsterpartiet satt stopp för. Tvärtom hävdade t.o.m. för- och grundskolenämndens ordförande Margareta Rönngren (S) i en debatt i kommunfullmäktige våren 2012 att mindre klasstorlekar är en klassfråga, i den bemärkelsen att mindre klasser endast skulle gynna barn till höginkomsttagare (!).

Vi moderater anser att mindre klasstorlekar ger en god arbetsmiljö för alla elever, oavsett om de har låg- eller höginkomsttagare som föräldrar. Umeå kommun står just nu inför en besvärlig ekonomisk situation, men när utrymme finns står mindre klasstorlekar högt på prioritetslistan. Det är ett förslag som gynnar både elever och lärare.

Anders Ågren, kommunalråd (M)

Terese Andersson, ledamot i för- och grundskolenämnden (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.