Alliansen har ökat resurserna till välfärden

I dagens VK skriver jag om Alliansens satsningar på välfärdsverksamheterna. Tvärtemot socialdemokraternas påståenden om ”raserad välfärd” har Alliansen tydligt ökat resurserna till vård, skola och omsorg. Insändaren bifogas nedan.

 

Alliansen värnar välfärden!

Välfärden har värnats under Alliansens tid vid makten. Sverige är ett av världens bästa och tryggaste länder att leva i, med bland de allra högsta offentliga sociala utgifterna. Offentliga utgifter utgör 2013 en lika stor andel av BNP som 2006, därtill har BNP utvecklats väl trots krisen tack vare en ansvarsfull ekonomisk politik. Men självklart finns det mycket kvar att göra.

Resurserna till välfärden har ökat betydligt under Moderaterna och Alliansens tid vid makten. Vi kan också se att landets kommunsektor har en rad rekordår bakom sig just under samma tid. Aldrig tidigare har överskotten i svensk kommunsektor varit så stora som de senaste åren. Det är fakta. Använder man nationalräkenskapernas kostnadsmetod för att mer detaljerat justera för kostnadsutvecklingen på specifika delområden så har resurserna till vård, skola och omsorg ökat med mer än 40 miljarder kronor sedan 2006.

Så pratet om att Alliansen monterar ner välfärden är helt fel. Vi satsar på riksplanet mer än någonsin till vård, skola och omsorg. Är man missnöjd med sakernas tillstånd i den egna kommunen eller landstinget, så ska man lägga ansvaret där det hör hemma: hos de partier som styr i din kommun eller ditt landsting.

För det finns på sina håll sådant som inte fungerar bra inom såväl äldreomsorg som skola. Men då är det de lokala politikerna som ska ställas till svars för att de inte fixar uppgiften. I Umeå styr som bekant Socialdemokraterna och Vänsterpartiet!

 

Anders Ågren

Kommunalråd, M

Umeå

2 kommentarer

  1. Daniel

    Jag vet inte vad du röker men det verkar vara rätt starka grejer för att få dig att komma så här långt från verkligheten. Hur kan resurserna för en sak öka när ni minskar skatterna? Det är ju som att säga ”Vi ger dig mindre lön men det ökar ju din inkomst” vilket även du måste förstå inte stämmer. Skatterna betalar välfärden, ni förstör skatterna för att gynna rika – hur kan då välfärden öka?

    Förklara gärna!

    • Buster

      Inte särskilt svårt att förklara. Då skatteintäkterna ökat sedan 2006, men regeringen samtidigt sänkt skatterna, har regeringen kompenserat kommunerna för detta. Regeringen har däremot, ganska rimligt, haft åsikter om vad pengarna ska gå till (läs vård, skola, omsorg, inte kommunala vansinnesprojekt).

      Tydligt nog?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.