Bostadsbyggandet i Umeå måste fördubblas!

Igår lämnade jag in en interpellation till Holmlund (S) med anledning av bostadsbristen och det faktum att det byggs för få nya bostäder i Umeå. Såväl pressmeddelande som interpellation bifogas nedan. Frågan kommer upp vid kommunfullmäktige i slutet av januari.

 

Pressmeddelande

Ågren (M): Bostadsbyggandet i Umeå måste fördubblas!

I Umeå råder bostadsbrist och det hämmar allvarligt kommunens tillväxt. Kommunalrådet Anders Ågren (M) menar att bostadsbyggandet i Umeå måste fördubblas under de kommande åren, för att komma tillrätta med bostadsbristen.

Aktuell statistik visar att byggandet av nya bostäder har ökat något, men det räcker inte. För att klara av efterfrågan för nuvarande befolkningstillväxt behövs det byggas minst 500 bostäder per år. För år 2013 verkar Umeå nästan ha kommit upp i det antalet, prognosen för 2014 pekar på att hamna däromkring och för 2015 verkar det kunna byggas något mer än 500. Problemet är att det redan idag finns en brist på ca 1000 bostäder. Och den bristen kommer fortsätta vara ett faktum.

Ågren har nu lämnat in en interpellation om bostadsbyggandet till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S), som kommer att diskuteras på nästa kommunfullmäktigesammanträde.

 

 Bostadsbyggandet måste få högsta prioritet i Umeå. Jag vill veta om Holmlund (S) delar min uppfattning att bostadsbyggandet måste fördubblas, samt vilka möjligheter han ser till att få fart på byggandet, säger Ågren i en kommentar.

 

Interpellationen i dess helhet bifogas nedan.

 

Interpellation till kommunstyrelsens ordförande Lennart Holmlund (S):

Hur får vi fart på byggandet i Umeå?

Bostadsbristen i Umeå ser ut att fortsätta vara ett allvarligt problem under de kommande åren. Statistik visar att byggandet av nya bostäder har ökat något, men det räcker inte. Vi skulle behöva bygga dubbelt så mycket under kommande år.

För att klara av efterfrågan för nuvarande befolkningstillväxt behövs det byggas minst 500 bostäder per år. För 2013 verkar vi nästan ha kommit upp i det, prognosen för 2014 pekar på att hamna däromkring och för 2015 verkar det kunna byggas något mer. Problemet är att det redan idag finns en brist på ca 1000 bostäder. Och den bristen kommer fortsätta vara ett faktum.

Detta är ett fortsatt allvarligt hot mot Umeås tillväxt. Får vi inte fart på bostadsbyggandet så hämmas Umeås, och därmed länets, befolkningstillväxt. Umeå kommun måste på alla sätt uppmuntra privata aktörer att börja bygga och ta initiativ för att ytterligare få fart på bostadsbyggandet. Även Umeå kommun måste via sitt bostadsbolag AB Bostaden dra sitt strå till stacken för att öka takten på byggandet av nya bostäder, och i synnerhet hyreslägenheter.  Vi skulle behöva fördubbla bostadsbyggandet i Umeå under några år för att komma tillrätta med bostadsbristen. Denna fråga måste ges högre prioritet under de kommande åren.

Mina frågor till Lennart Holmlund (S) blir därför:

1.      Delar du synen att vi skulle behöva fördubbla byggandet av bostäder i Umeå under de kommande åren för att komma tillrätta med bostadsbristen?

2.      Vilka orsaker ser du till de senaste årens låga takt på byggandet?

3.      Vilka möjligheter ser du till att kunna få ytterligare fart på byggandet av bostäder i Umeå?

  

Umeå 2014-01-03

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)                                                     

 

 

 

 

 

 

 

En kommentar

  1. Magnus

    Anders, vad är din egen analys av flaskhalsarna när det gäller bostadstillgången i Umeå och på vilket sätt skulle de lösas om moderaterna fick mer att säga till om efter valet?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.