Jordbruket har en nyckelroll för en levande landsbygd!

I dagens Folkbladet och Västerbottens-Kuriren skriver jag på insändarplats om vikten av det svenska jordbruket, inte minst som garant för en levande landsbygd. Det finns en stor potential i jordbruket och där skulle kunna skapas betydligt fler arbetstillfällen. Insändaren bifogas nedan.

 

Jordbruket har en nyckelroll för levande landsbygd!

I vårt län finns det goda förutsättningar att producera ännu mer livsmedel än vad som görs idag, och jordbruket har en mycket viktig roll för en levande landsbygd. Vi ser dessvärre en allvarlig trend med färre och färre företag med djurhållning, såväl på nationell nivå som regionalt i Västerbotten.

De är viktiga företag och spelar en viktig roll för sysselsättningen, men de blir som sagt färre. Inte minst konkurrerar de med motsvarande företag från andra länder, där man har betydligt lägre krav på djurskydd och annat vilket gör prisbilden svår. En ökad produktion – oavsett om det är exempelvis mjölkproduktion eller köttproduktion – skulle kunna skapa många nya jobb.

Vi kan alla göra en insats genom att välja lokalproducerat i den mån det finns i våra affärer eller åtminstone svenskt. Därmed gör vi en insats för våra egna jordbruksnäringar och inte minst för att stötta en djurhållning som sker med respekt för djuren. Sedan har vi anledning att se över hur det går med våra upphandlingar, genom att t.ex. utforma delade upphandlingar som underlättar för mindre företag att vara med. Vi kan inte ställa krav på att råvaror ska vara producerade i Sverige, men varor och tjänster som den offentliga sektorn köper ska ha en sådan kvalitet att de ligger i nivå med kraven i svensk lagstiftning. Miljöstyrningsrådet har utvecklat sådana kriterier för bland annat kött och mjölk, i syfte att främja en god djuromsorg och miljö. Här finns det fortfarande mycket att göra runt om i våra kommuner.

Jordbruket har en nyckelroll för en levande landsbygd. Genom ditt aktiva val i butiken, och ute på våra restauranger för den delen, kan vi främja en livsmedelsproduktion som tar hänsyn till både djuren, miljön och folkhälsan.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.