Lite eftertanke

Vi är med delar av kommunledningen i Finland och besöker Vasa. Även här hade de imorse nåtts av ”nyheten” om Holmlund och att han skulle ha kallat en reporter för ungjävel. Nyheten har det senaste dygnet spridits som en löpeld, lokalt, regionalt, nationellt och uppenbarligen även internationellt.

Bara för att senare visa sig vara falskt.

Någon som skickat fejkat mail i Lennart Holmlunds namn. Varför kan man ju bara spekulera i. Det här är hur som helst oerhört allvarligt, och ett problem som tydligen bara blir större och större. Falska mail, falska användare, falska kommentarer etc etc etc. Det blir allt vanligare, och jag tillhör en stor skara som sedan några år helt sonika slutat läsa kommentarer på vissa tidningssidor. Det är ganska meningslöst eftersom det lika gärna kan vara en och samma individ som sitter och skriver hatkommentarer men får det att se ut som att det är en stor samling människor. Fick förövrigt höra av Holmlund att det i den omtalade knarkdebatten på hans blogg även kommit in kommentarer till honom, med mitt eget namn som avsändare. Trots att jag inte skrivit några sådana kommentarer.

Det här är ett stort problem, och riskerar bara att bli än värre. Men det är nog nyttigt att folk inser hur lätt det är att luras på nätet.

Bra om Holmlund polisanmäler det hela. För det är fullständigt åt skogen.

Jag hoppas att det här leder till eftertanke i många led: hos massmedia som var snabba att sprida den falska nyheten, men även hos alla andra som kom i kontakt med hela historien. Utgick man omedelbart från att det var sant? Hur kommer man att agera nästa gång det kommer något sensationellt? Bättre att tänka igenom både en och två gånger, innan man med en ryggmärgsreflex sällar sig till den upprörda skaran som fördömer, kritiserar eller för något vidare utan att veta hur det ligger till.

Aldrig fel med lite eftertanke.

5 kommentarer

  1. Magnus Eriksson

    Jag tycker det här får huvudfrågan att hamna i skymundan. HUR kan en av Umeås ledande politiker få för sig att hänga ut personer med avvikande åsikt i en fråga med mailadress och IP nummer? Det är ofattbart att inte andra politiska partier lyfter frågan då det troligt rör sig om ett direkt lagbrott.

    Det är lätt att dra paralleller med länder som till exempel Vitryssland.

  2. Hej

    Hej, det har redan skrivits på forumet Flashback, finns en tråd där dom skickar ”skojj” mail till nyhetssidor eftersom dom inte tar reda på källor så ofta.
    Angående Holmlund och kommentarerna, det är ju upp till varje privatperson att välja att publicera kommentarerna eller inte.
    Men att sedan hänga ut personuppgifterna för att man inte har samma åsikter som inte var personliga angrepp var väldigt konstigt från en sån stor politiker.
    Holmlund gjorde ett inlägg om cannabis som reglerats och legaliserats på flera håll i USA och höll inte med, det är en helt resonabel åsikt att inte tillåta mer droger.
    Några kommentarer poängterade att alkohol är knark, det är det ju också, det största knarket i Sverige. En av kommentarerna var emot all sorts knark inklusive alkohol men blev ändå publicerad med personuppgifter.

  3. Urban Bengtson

    Men vad anser du om utläggande av e-postadresser och IP-nummer? Som bloggare har jag uppfattat att VK:s mening och service för bloggandet är att man iakttar rätten till anonymitet utåt och bara bloggaren har rätt att veta, detta utfall kommentarer som går ”över gränsen”.

    Har du läst vad Holmlund skrev här? Det finns sparat hos bloggaren Betraktaren X. Och vad tycker du om du läst eller läser nu? Det är väldigt avgörande för yttrandefrihet vad ni högsta politiker står för.

  4. Louise

    Absolut krävs eftertanke MEN för oss som såg intervjun med Lennart gick det inte att tolka på annat sätt än att han skrivit detta. Det enda han dementerade var felskrivningen ”ung”…eftersom han inte visste hur gammal personen i fråga var. Alltså Lennarts egna ord

  5. Erik Jonsson

    Jag har ingen aning om hur media resonerat i detta specifika fall men för att dra till med en gissning så tror jag Holmlunds egen bekräftelse på att han de facto skickat ett mail – komplett med gubbiga vitsar om prefixet ung-, respektive suffixet -jävel – spelade in i deras bedömning.
    Men vad som är betydligt allvarligare än detta trams om huru vida Holmlund kallat en journalist ”ungjävel” eller ej (jag är själv skribent och har fått ta emot värre okvädesord från Holmlund över åren) är hans initial beslut om att gå ut med anonyma skribenters mailadresser på sin blogg, samt hotat med att publicera IP-adresser. Det är om detta debatten borde handla. Att ett kommunalråd försöker styra debattklimatet med maktmedel som går emot såväl PUL som god sed är skrämmandet och borde, om något, polisanmälas.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.