Har Jansson hört talas om Nya moderaterna?

Replik införd i dagens Folkbladet.

 

Har Jansson hört talas om Nya moderaterna?

Den 17 september 2006 stod Allians för Sverige som riksdagsvalets segrare. Vi moderater gjorde vårt, vid den tiden, bästa val i modern tid och ett tolvårigt socialdemokratiskt regeringsinnehav bröts. Därefter kom segervalet 2010, då Moderaterna gjorde ett ännu bättre valresultat. Moderaternas stora framgång möjliggjordes tack vare ett omfattande politiskt förnyelsearbete inom moderaterna. Detta verkar Fredrik Jansson, politisk chefredaktör på Folkbladet, inte känna till då han i ett ledarstick (7/2) förvånat undrar hur jag under en debatt kunde säga ”vi är inte samma parti som för tio är sedan”.

Vi moderater vann väljarnas förtroende 2006 och 2010 genom att vi vågade ompröva vår egen politik och söka nya svar på Sveriges samhällsproblem. Vi moderater har under de senaste tio åren genomfört stora förändringar av vår egen politik. Därför kallas vi numera Nya moderaterna.

Den politiska omprövning som moderaterna gjort under dessa år är omfattande och djup. Från en politik med skattesänkningar riktade till de rika, till att sänka skatten för alla och i synnerhet för dem med låga och normala inkomster. Från att ganska ensidigt ha fokuserat på privata alternativ inom skola och omsorg, till att istället fokusera på kvalitet inom skola och omsorgon, oavsett vilken huvudman det gäller. Nya Moderaterna har tagit över det gamla värdefulla socialdemokratiska arvet om ”arbetslinjen” och att alla människor behövs i bygget av Sverige – sådant som det socialdemokratiska partiet har kastat överbord sedan lång tid tillbaka. På kommunal nivå har vi omprövat vår syn på såväl kommunala energibolag som vikten av kommunala bostadsbolag. Från att ha varit starka motståndare till detta ser vi numera värdet av dessa. Så på område efter område har vi moderater förändrats till, i mitt och många andras tycke, det bättre.

Förnyelsen av moderaterna fortsätter. Samtidigt är det viktigt att lyfta just det faktum att vi moderater har förändrats. För lite bekymrad blir man ju när inte ens en politisk chefredaktör verkar ha hört talas om Nya Moderaterna, men det understryker ju bara betydelsen av att upprepa det i så många sammanhang som möjligt.

 

Anders Ågren, Kommunalråd (M)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.