Hushållens matsvinn

Läser i morgonens nummer av Folkbladet om de svenska hushållens omfattande matsvinn. Det kastas väldigt mycket mat i onödan helt uppenbart – varje år slänger hushållen enligt Livsmedelsverket ca 239 000 ton mat. Omräknat i pengar så är det  16-23 miljarder kr som de svenska hushållen kastar bort varje år. En tvåbarnsfamilj kan spara 3000-6000 kr per år om de äter upp maten istället.

Slöseriet med mat är ett ökande problem: inte bara ekonomiskt, utan även miljömässigt och etiskt. Matslöseriet i EU/USA motsvarar mat för världens hungriga tre gånger om. Det måste helt uppenbart till en förändring. Här kan vi som enskilda bidra genom att ändra vårt beteende, liksom restaurangbranschen, handlare, matproducenter och den offentliga sektorn. Tillsammans kan vi göra skillnad.

2 kommentarer

  1. "Dosan"

    ”Tillsammans kan vi göra skillnad” låter väldigt socialistiskt. Har det brunnit i det Ågrenska proppskåpet? Menar du att DU, en uttalad borgare, nu bryr sig om sina medmänniskor???

  2. lf

    Ibland får man för sig att ni politiker är miljöns förespråkare.Speciellt moderaterna har väl aldrig varit miljöns förespråkare.Ni är ju konsumtionssamhällets förespråkare.
    Hur gör du själv med mat som blir över?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.