Vikten av ett positivt företagsklimat

I dagens VK finns bilagan Affärsliv, där jag själv och S-politikern Hans Lindberg intervjuas om Umeås näringsliv, utmaningar, problem och möjligheter inför framtiden. För er som har VK+, så finns länken här att läsa:  http://www.vk.se/plus/1120307/arets-forsta-vk-affarsliv

För att Umeå ska fortsätta sin positiva utveckling så är det två faktorer som är A och O: tillgången på fler bostäder och tillgången på fler jobb. Varje år väljer ca 6000 umeåbor att flytta från vår kommun – om fler hade kunnat få jobb och bostad här så hade befolkningstillväxten varit större. Ett positivt företagsklimat är grunden för att öka antalet arbetstillfällen och som jag konstaterar i intervjun kan vi politiker inte kommendera fram arbetstillfällen; däremot kan vi skapa goda förutsättningar för företag att växa och utvecklas.

Från kommunens sida finns det mycket att göra: alltifrån snabbare handläggningstider, bra service till företagare – ja hög kvalitet på allt som kommunen ansvarar för, införande av s.k. utmaningsrätt, en positv syn på valfrihet och alternativ inom skola och omsorg, en lägre skatt, en öppenhet för konkurrensupphandlingar till att få fart på byggandet av bostäder. Stort som smått.

En viktig del i mitt uppdrag som politiker är att lyssna på olika aktörer inom olika områden. Passande nog så har jag på förmiddagen träffat ett antal företagare och investerare, och fått ytterligare bra förslag på hur Umeå kan utvecklas.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.