Tillväxtfientliga miljöpartiet

Såg att en lokal miljöpartist beklagade sig i gårdagens Folkbladet över debatten mellan mig och Lindberg, för att miljöfrågan skulle ha lyst med sin frånvaro i debatten. Miljöpartisten ville se ett ifrågasättande av arbetslinjen och ett ifrågasättande av tillväxt.

Vi satsar i Umeå mycket på att få människor att cykla, promenera eller ta bussen till och från jobbet. Kollektivtrafikåkandet har ökat med 40% bara på några år.  Att konkurrensutsätta kollektivtrafiken blev en succé. Fler och fler åker buss. Vi planerar också för framtidens stad – och är nu i full färd med att också bygga den – genom att förtäta och bygga centralt. Inom en radie av fem km planeras huvuddelen av den kommande befolkningstillväxten. Ju fler som bor centralt, desto mindre påverkan på miljön. Hela den nyligen framtagna fördjupade översiktsplanen bygger på detta faktum. Så att påstå att vi inte har med detta i vårt politiska tänk inför framtiden är helt fel. Miljö och hållbarhet är tvärtom centrala beståndsdelar i vår politik.

Men till skillnad från MIljöpartiet vill vi moderater se tillväxt, ökat välstånd och fler människor i arbete. Välfärd bygger på att människor arbetar, men den lilla detaljen har de tillväxtfientliga miljöpartisterna missat.

2 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Men att marginaleffektutsätta centrum för 100-tals extra bilar och än mer av skjutsande till och från ett Nannabad, är Umeås värsta miljöförsämring där som riskerar regeringsingripande om gränsvärden överskrids, samtidigt som Umeå kommun stoppade pågående miljöutredningar med möjlighet för expertis och allmänhet att kommentera.

    Miljöpartiet och Arbetarpartiet insåg detta redan vid det hastiga och olustiga (för människor och miljö) beslutet om Nannaläge jan 2007 som badutredningen avförde. Och ni politiker i NP då accepterat.

    Varken hållbar miljö i centrum och hållbart beslutsmässigt. Nannabadläget ger missväxt inte tillväxt därmed. Men på IKSU blir simsatsning tillväxt ekonomiskt och för miljön, även den mänskliga miljön riskmässigt. Tänk om och ta nya simtag, annars bäddar alliansen för MP- och AP-röster i valet i höst!

  2. "Dosan"

    Det vore trevligt om ni slutade mäta allting i tillväxt och började mäta det i kvalité. Ständig tillväxt är dåligt. Algblomning är ett bra exempel på när ständig tillväxt blir dåligt. Enda orsaken till att ni vill ha tillväxt är att det ska finnas en bred klass med människor som inte har så mycket som då kan jobba och sköta om er i eliten. Det är enda orsaken till er tillväxt, ni vill inte att alla ska få det bra, bara att ni ska få det bra.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.