Andra städer växer snabbare

Idag kom de officiella siffrorna för Umeås befolkningsutveckling för år 2013 – vid årsskiftet var vi 118 349 umeåbor.

Därmed ökade Umeå med 1055 invånare förra året. .Med ”Norrlandsmått” är det bra siffror, och bättre än föregående år. Men med tanke på de tillväxtambitioner vi gemensamt har i Umeå så är det inte godkänt. Tyvärr tvingas vi konstatera att det ligger under den långsiktiga ambitionsnivå som Umeå kommun har.

Sett över riket hamnade vi på plats 22, när det gäller befolkningstillväxt. För att kunna nå visionen om 200.000 invånare skulle tillväxten behöva ligga omkring 2000 invånare per år. Vi har alltså ett ganska stort avstånd till den önskvärda tillväxttakten.

Det är två huvudkomponenter – nu liksom tidigare – som vi måste lägga extra fokus på, för att förbättra tillväxttakten under kommande år: nya jobb och nya bostäder. Helt uppenbart hämmas vi den rådande bostadsbristen. En för låg nyproduktion av bostäder gör att befolkningstillväxten är lägre än vad den annars skulle vara. För den som vill flytta till Umeå är det svårt att finna bostad. Här måste det bli bättring!

Konkurrensen mellan tillväxtregionerna är stenhård och vi i Umeå har verkligen inte råd att vara nöjd med sakernas tillstånd.

 

3 kommentarer

  1. Urban Bengtson

    Inse nu omöjligheten i 200 000-målet år 2050. År 1950 hade Umeå med nuvarande kommun 46 000 invånare (jag var en av dom, fem år gammal). Nu är det 118 000 umebor. Ökning med 72 000 och på 64 år ger det 1125 per år i genomsnitt, väldigt lika senaste årets 1055. Det finns inga förutsättningar för en fördubblingstakt nu i 36 år. Än mindre om man ser att fr o m 2035 är det fler som går ur tiden än föds nya, 1940-1950 födda är då 85-95 år. Demografin tar över och kräver då än mer av ökat födelsetal och inflyttade.

    Återgå till ordet vision (står så här men i planerna heter det nu mål och ”senast” år 2050), ta in den utvidgade umeregionen med Övik och förläng till 2075 för en 200 000-vision. Eller sätt målet för Umeå kommun till 150 000 boende här och sikta på ökat besökande, turistande, konfererande, helt enkelt vistelsemål/visioner.

    Då kan nya spännande idéer växande fram, t ex ett Simningens Hus på campus samtidigt som ett ej utvecklingsbart Nanna-50:a med miniäventyrsbad (under 1000 kvm och bråkdelen av Öviks Paradiset, hela tiden utbyggbar f ö) avvecklas och bostäder, de så behövda, byggs där. Badgropen kan användas för detta, t ex P-garage eller förråd som nu byggs alltmer för privatpersoner.

    Se mönstret för Umeås tillväxt i befolkning drygt 1000 i snitt/år och bygg bra saker på detta och som folk lockas till att besöka, som ett framtida Simningens Hus, där även 50:an ingår då. Det är mål och visioner med realism och som umeborna kan se som rimliga, inte dagens orimliga 200 000 år 2050.

  2. Erik

    Jaha Anders, nya jobb säger du. Bostadsfrågan är nog enklast. Och där verkar du ha satt blåslampan i häcken på vänsterfalangen här i Umeå. Men jobb Anders. Utveckla gärna detta. Rimligen tillkommer ett antal arbetstillfällen när IKEA etableras. Är dessa jobb du syftar på? Eller har du några andra ess i rockärmen?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.