Välfärd skapas genom arbete

Vänsterpartiet driver frågan om att införa sex timmars arbetsdag. I lokaltidningarna har en miljöpartist nyligen förespråkat införande av medborgarlön (du ska få lön oavsett om du väljer att arbeta eller ej). Även Socialdemokraterna i Umeå har för något år sedan tagit ställning för införande av sex timmars arbetsdag.

När vi behöver arbeta mer för att värna välfärden, så är dessa vänsterpartiers recept att vi ska arbeta mindre. Ja, jisses. Ett tydligt nej till arbetslinjen – istället är lösningen att människor i vårt land ska jobba mindre! Hur ska de finansiera detta? Ska lönen sänkas för alla som har ett jobb idag? Med hur mycket ska lönen sänkas för dem som arbetar? 20%? 30%?

Välstånd och välfärd skapas genom arbete. Vi behöver arbeta mer i Sverige, inte mindre. Nu har tyvärr sossarna i Umeå ställt sig på samma sida som Vänsterpartiet och Miljöpartiet i den kampen – och driver kamp för minskad arbetstid.

Det finns bara ett riktigt arbetarparti numera – Nya Moderaterna.

9 kommentarer

  1. Gandalfdenvite

    Som vanligt har ni Moderater noll koll! En undersökning nyligen visade att cirka hälften av USAs jobb snart kommer att ersättas av robotar o datorer och effektiviseringar, vilket även gäller Sverige…, och detta samtidigt som befolkningsmängden ökar, så arbetstidsförkortning är en oundviklig självklarhet! Varför ska allt färre erbjudas jobb medan alltfler tvingas bli helt arbetslösa, inser ni inte att 6 timmarsdag innebär att fler arbetar och färre tvingas söka arbetslöshetsersättning? 6 timmarsdag innebär att det oftare schemaläggs 6+6 istället för enbart 8 arbetade timmar per dag, 6 timmarsdag innebär att vi arbetar mycket mer än idag!
    Varför ska de arbetslösa som måste komplettera med försörjningsstöd tvingas arbeta heltid varje dag åt exempelvis Umeå kommuns ”Viva resurs” men inte ens få någon lön alls? För dem så lönar det sig ju inte alls att arbeta, och trots heltidsarbete så får de inte del av något jobbskatteavdrag! Detta, kombinerat med Fas 3, är ju detsamma som livslångt slavarbete där de tvingas arbeta heltid men enbart få mat och husrum som ”betalning”, detta är ju ett omänskligt ”apartheidsamhälle”!
    Varför bestraffas universitetsstudier med gigantisk låneskuld, där studenter tvingas skuldsätta sig för att ens ha råd med MAT och bostad?
    Skapas verkligen ”välstånd och välfärd” av slavarbete och studieavskräckande låneskuld?

  2. Enrique Lescure

    Medborgarlön/Basinkomst är i egentlig mening inte något som bör tolkas som radikalt. Snarare är det en rationalisering av existerande bidragssystem. De flesta människor i Sverige som inte arbetar *har* ju en inkomst, och det finns många som av särskilda skäl bedöms vara oförmögna att klara sig på arbetsmarknaden och därmed har villkorslösa bidrag (LSS, mflr).

    Basinkomst innebär i egentlig mening att de flesta existerande bidrag skrotas och bakas in i ett universellt bidrag som alla får, ungefär som alla får barnbidrag idag. Det innebär att skatteåterbäringsdelen av inkomstskatten blir platt och tillfaller även vuxna människor som inte har beskattningsbara tillgångar eller inkomst.

    Fördelarna med det systemet är att det ökar social trygghet och därmed benägenhet att konsumera, det sparar in på byråkrati och kan skapa utrymme för att öka flexibilitet på arbetsmarknaden. Dessutom så ger det incitament för människor som vill starta nya företag, då småföretagare har ett ganska dåligt socialt skyddsnät i dagens Sverige. Dessutom (men detta tenderar inte moderater att gilla) så sätter det press på arbetsgivare att erbjuda anställda bättre villkor.

    Skälet till att basinkomst på allvar börjar diskuteras idag är att vi gått från en arbetsintensiv ekonomi till en teknologiintensiv ekonomi. Paul Craig Roberts, före detta minister i Reagan-administrationen (som knappast kan anklagas för att vara en vänsterdrömmare) beskriver denna process ganska bra i denna blogg.

  3. Alexander Deall

    Det brusar värk i hela landet, vad är det för jobb du tänkt trolla fram? Jag är själv sjukskriven till 100% från ett jobb inom sjukvården, något jag egentligen inte vill vara då man lätt anses vara parasit i samhället. Men jag orkar inte jobba, jag gjorde inget bra jobb i slutet innan jag kollapsa totalt heller för den delen. Det är rent av farligt vad lågavlönade piskas till arbete,

    Jag ser dessutom dagligen fler och fler med varningsklockor över sig, de arbetar sig till psykisk ohälsa för att sedan bli långtidssjukskriven och behandlas med piller som man varken vill ha eller behöver, en kostsam och onödig process. Så jag passar på att fråga igen, vad är det för jobb du vill skaka fram?

  4. Lasse Lundeberg

    Tyvärr, det är inte så ekonomi fungerar. Det som verkligen gör nyttiga jobb, får ju ingen eller minst lön. Många som utgör onödiga överflödsarbeten, får högre lön. Att dessa onödiga jobb skulle gynna de nödvändiga, är ju bara en hittepå-konstruktion. Man kan konstruera dessa hur man vill. Men de är inte verkligheten.

    Vilket utvecklas på bifogad blogg.

  5. Henrik

    Vad ska alla dessa arbetande människor arbeta med då, tänker du? Ska man sätta folk i arbete får man väl förmoda att det är arbete som behöver göras, men det nämner du inte. För du menar väl inte att folk finns till för att hålla ekonomin igång?

  6. Mats Höglund

    Hej Anders, jo det stämmer att jag skrev artikeln i VK. Kul att du också läser lokaltidningen och att du är engagerad i medborgarlönsdebatten. Som du vet är det både vänster- och högerorienterade debattörer som stött idén genom åren. Det är alltså inget renodlad ”vänsterförslag”.

    Jag tror att det är problematiskt med tillväxt, det är riktigt, eftersom det finns en koppling mellan tillväxt och ökad miljöbelastning. Den debatten tror jag ni varit inne på i kommunfullmäktige, eller så borde ni ta den. Ett perspektiv som då är värt att minnas att man även kan köra tillväxtpolitik med basinkomst, som då troligen blir grönare dessutom. T.ex. om man sätter nivån lite lägre. Även en låg basinkomst är bättre än dagens bidragsdjungel och utestängningsmekanismer. Angående skatter så sänks de för de flesta med basinkomst, om man med skatt menar realskatt. Däremot höjs marginaleffekt och marginalskatt för dem som redan har jobb, mot att de minskar för dem som inte har jobb.

    Angående kritik mot ”arbetslinjen” så vill jag förtydliga att jag inte är emot lönearbete per se, eller minskad arbetslöshet. Vill se fler anställda i skola och vård, mer feriearbete, småföretag osv. Men basinkomst är inte arbetsnej, utan tvärtom blir det ju lättare att studera, starta eget, och öht komma in på arbetsmarknaden. Idag ökar klyftorna mellan s.k. insiders och outsiders, vilket lär sammanhänga med hur systemen konstruerats. Vill man ha ett inkluderande och grönt samhälle där trösklarna till arbete är mindre än idag, då bör man faktiskt ta denna idé seriöst.

    I artikeln nämnde jag även hälsa och statsbidrag lite kort. Ett viktigt skäl till att Mp är kritiska till regeringen är de minskade statsbidragen till kommunerna, och där håller jag helt med Hans Lindberg. Jag har noterat att det finns flera i de lokala allianspartierna som är engagerade i hälsofrågor, och det gör mig glad. Tycker exempelvis att Thomas Nordvall, Kd, förtjänstfullt driver hälsoperspektivet på sin blogg. Och du har ju varit i VK och talat om lokal mat.

    Tack igen, för ditt engagemang, men hoppas Mp vinner över M i valet.

  7. Magnus

    Arbete? Ja. Arbetstagares arbete? Ja.
    Arbetsgivares arbete? Nej.

    Långsiktig välfärd beror främst på hushållning och fördelning av jordens resurser. Den fossilekonomi du representerar bär skulden till överkonsumtion och snedfördelning av jordens resurser och saknar försvar i naturvetenskapliga rön om både människor och ekologi.

  8. Ancie

    Jag och mina barn har lidit hela våra liv p g a arbetsbristen på arbetsmarknaden! Varit tvingade till att tidvis leva på socialbidrag och andra bidrag, med dåligt självförtroende och en rad kroniska sjukdomar som följd.

    Nu har jag heltidsarbete på Samhall och håller på att betala av mina skulder – äntligen!! Men det är ett transitföretag för arbetskraft (handikappade) så 6% av oss ska slussas vidare ut på ordinarie arbetsmarknaden, är det tänkt av staten.
    Men arbetsuppgifterna är ofta dåligt anpassade till våra individuella handikapp, så många blir sämre.

    Därför är jag fortfarande för Medborgarlön!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.