Kommunernas framtid i länet

I dagens Folkbladet är det två sidor om framtiden för kommunerna i Västerbotten, och om det kan bli aktuellt med kommunsammanslagningar. Min uppfattning är känd sedan tidigare, och jag är också intervjuad om just detta.

Ja, det kommer bli nödvändigt med kommunsammanslagningar.  Staten borde uppmuntra detta genom att ge ekonomiskt incitament – inom ramen för en ny kommunreform – för mindre kommuner att gå ihop till större kommuner. Tyvärr verkar det inte ske något annars. Problematiken för många av landets kommuner är följande: unga och högutbildade flyttar och kvar blir en åldrande befolkning som sätter press på den offentliga verksamheten. Redan idag är det många småkommuner, som trots stöd genom ekonomiskt utjämningssystem, har det väldigt svårt att klara service och åtaganden till sina kommuninvånare. Jag är fullständigt övertygad om att många av dessa småkommuner kommer att tvingas slå ihop sig med andra kommuner för att få en tillräckligt stor ”kritisk massa”.

Däremot är jag inte på något sätt övertygad om att länets 15 kommuner ska slås ihop till enbart tre. När man läser artiklarna kan man kanske få den uppfattningen, men det har jag aldrig sagt. Däremot att det kommer att bli aktuellt med kommunsammanslagningar inom 5-10 år i länet. Men hur många och vilka – den diskussionen har jag inte berört.

 

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.