Fysisk träning på arbetstid

Filippa Reinfeldt, talesperson för moderaterna i hälso- och sjukvårdsfrågor, skriver i Expressen-debatt om hur vi ska få ett friskare Sverige. En delpunkt i detta är att fokusera mer på det förebyggande arbetet. Därför vill moderaterna att yrken med fysiskt krävande arbetsuppgifter och där kommun, landsting eller stat är arbetsgivare ser till att erbjuda fysisk träning på arbetstid, så att anställda ges bättre förutsättningar att klara av den tunga arbetsbelastningen.

Vi har lyft denna fråga även i Umeå kommun.

Sjukfrånvaron inom Umeå kommun är förhållandevis hög jämfört med andra kommuner i landet. Detta har vi från Allianspartierna uppmärksammat en lång rad av år, och har också presenterat förslag på hur vi ska få en bättre arbetsmiljö: större inflytande på sin arbetsplats, kortare beslutsvägar och bättre rehabilitering är några sådana förslag. Men det kan också handla om annat. Från Allianspartierna föreslog vi  i samband med senaste budgetfullmäktige att kommunen skulle utreda möjligheterna att erbjuda anställda möjligheten till träning på arbetstid. Detta som ytterligare en pusselbit i arbetet med att minska sjukfrånvaron och samtidigt bli en mer attraktiv arbetsgivare. Tyvärr avslogs detta av Socialdemokraterna och Vänsterpartiet.

Det är viktigt att uppmuntra till fysisk aktivitet, inte bara på fritiden utan även på arbetstid. Den enskilde arbetstagaren vinner på det, verksamheten vinner på det, arbetsgivaren likaså.

 

En kommentar

  1. Bergis

    Om man har ett tungt arbete brukar man inte orka med att träna. Då är det bättre att minska arbetsbelastningen istället. Många 8:00-17:00 och ledig varje helg skrivbordsnissar brukar inte fatta detta.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.