Nej till tillväxt?

Ja, ett ekonomiskt system utan tillväxt är något som Miljöpartiet skall kämpa för inför höstens val. Det blev tydligen beslutet på deras kongress som hölls i helgen.

Man kanske inte ska bli förvånad. Ett parti som tydligt markerar att det ska jobbas mindre i Sverige, som prioriterar arbetstidsförkortning, friår och stängande av välfungerande kärnkraftsreaktorer, liksom kraftigt höjda skatter på transporter m.m. Tja, det är ju ganska logiskt. Då blir det ju mindre tillväxt. Om det är färre som arbetar och bidrar, så blir det ju färre arbetade timmar. Då går det också sämre för ekonomin i landet. Miljöpartiets lyckorike?

Problemet är ju att Miljöpartiet dessutom missar konsekvenserna i nästa steg. Med färre arbetade timmar blir det också mindre skatteintäkter. Utan tillväxt blir det högre arbetslöshet. Då tvingas man istället stänga förskolor, skolor, äldreboenden, sjukhus. Istället för en utbyggd kollektivrafik blir det färre bussturer, färre bussar. Mindre pengar till klimatarbete.

Och ett sådant parti riskerar sitta med i regeringen om dagens opinionssiffror för de ”rödgröna” skulle vara valresultat. Hög tid att börja granska även de rödgröna partierna inför valet i september således.

Sedan skall deras politik ställas mot Alliansens politik. En allians, som lyckats lotsa Sverige genom den värsta ekonomiska krisen sedan 1930-talet. Som under krisen kunnat möjliggöra framväxandet av 250 000 nya jobb i Sverige, samtidigt som vi satsar mer pengar än någonsin på den gemensamma välfärden. Detta tack vare en arbetslinje, och ordning och reda i den ekonoiska politiken. Allt detta skulle kastas överbord om MP fick vara med och styra.

Nu är det viktigt att stå upp för Alliansregeringens politik. Vi behöver fler jobb och fler arbetade timmar – inte färre!

En kommentar

  1. Chrille

    Det förslag som antogs på kongressen löd att man ska ”ta fram ett hållbart system som inte bygger på tillväxt”. Där står ingenting om att Sverige ska satsa på noll tillväxt eller låg tillväxt, och det är inte heller målet. Syftet med förslaget är att utreda möjliga andra sätt att mäta och skapa samhällsutveckling som inte bygger på oändlig och ökad konsumtion, vilket inte är hållbart och inte visar på hur bra samhället mår.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.