Bevara stugmiljön kring Nydalasjön

Igår tog vi en cykeltur runt Nydalasjön i det vackra vädret. Massor av människor gjorde detsamma, antingen cyklande, springande eller promenerande. För en växande stad av Umeås storlek är det viktigt att vi har områden som uppmuntrar till rekreation och friluftsliv – Nydalaområdet är ett fantastiskt sådant område.

För dem som vandrar runt sjön så är det uppenbart att fritidshusen längs sjöns stränder förhöjer upplevelsen av att vandra omkring i en levande naturmiljö. Stugorna berikar upplevelsen när man promenerar i området – de berättar också om en intressant epok i Umeås historia. Vissa stugor har delvis förfallit och en upprustning är nödvändig för många av stugorna.

Till skillnad från de styrande Socialdemokraterna och Vänsterpartiet vill vi i Moderaterna, liksom övriga Allianspartier, i största möjliga mån värna stugmiljön kring sjön. Att bevara stugmiljön ökar också enligt vår mening tryggheten i området. Socialdemokraternas argument att de små stugorna hotar vattenkvaliteten i Nydalasjön håller inte, vilket tidigare har konstaterats. Nu är bara frågan hur många ytterligare stugor som kommer att hinna jämnas med marken, innan Alliansen efter valet 2014 kan avbryta denna förstörelse av en värdefull kulturmiljö runt vackra Nydalasjön. För med ett nytt politiskt styre i Umeå så räddas stugmiljön!

6 kommentarer

  1. Per Edberg

    Liiite populistiskt Anders….Om man följer hela resan med hur Tomtebo utvecklats och byggts ut så förstår man varför beslutet en gång fattades att lösa in stugorna. Det beslutet gav möjlighet att utveckla hela strandområdet från Kyrkstugan fram till Olle fiskares väg. Om vi ser framför oss en fortsatt utbyggnad efter Olle fiskares väg med bostäder (Universitetsstaden) så tycker jag att det där även bör ges möjlighet till en nära tillgång till strandmiljön som bör utvecklas på samma sätt som vid södra änden av sjön. Just nu gör de kvarvarande stugorna mellan vägen och sjön att det rörliga strandlivet begränsas. När det gäller stugoran på norra delen av sjön där vägen går mellan stugorna och sjön så håller jag helt med om att de bör bevaras, för de hindrar inte rörligheten mot sjön. Klargör gärna vilka stugor som ditt parti vill låta vara kvar och vilka ni inte har för avsikt att behålla om ni får makten efter valet.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Grundprincipen är att de allra flesta stugorna ska kunna kvar, med undantag för dem som möjligen blivit i så pass dåligt skick att de inte längre går att rädda.

  2. Staffan

    Alliansen gör stugorna till valfråga
    (2012-10-30)
    ”Beslutet är fel och vinner vi valet om två år kommer jag att ta initiativ till att riva upp beslutet”, säger Anders Ågren (M), kommunalråd, om gårdagens beslut. Detta enligt en artikel i dagens Västerbottens-Kuriren.

    Har du samma inställning idag?

  3. Johan C

    Utmärkt. Det finns ju för övrigt redan en extremt god tillgänglighet för allmänheten till sjön som bara till en bråkdel nyttjas.

    Varför lägga viktiga kommunala pengar på att köpa in tomter och samtidigt göra sjön mer övergiven och potentiellt mer osäker för oss som jobbar eller promenerar? Hellre då att kommunen investerar i att upprusta de bad och bryggor som redan finns.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.