Bygg fler studentbostäder!

I fredagens VK skrev jag på debattsidan tillsammans med partisekreterare Kent Persson och riksdagsledamot Edward Riedl om vikten av en politik som möjliggör fler bostäder, och inte minst studentostäder i universitets- och högskoleorter. Bifogas nedan.

 

En politik för fler studentbostäder i Umeå

Under kommande mandatperioder vill Alliansregeringen göra historiska satsningar för förbättrade möjligheter att bo och jobba i hela landet: Sverigebygget. Fram till 2035 vill vi bygga 100 000 nya bostäder och investera över 400 miljarder kronor på infrastruktur och kollektivtrafik. Sverigebygget skapar förutsättningar för ett bättre Sverige där fler företag och jobb kan växa till. Nya Moderaterna vill dessutom förstärka Sverigebygget genom att möjliggöra för 20 000 nya studentbostäder fram till 2020. Detta betyder bättre möjligheter för Umeå att växa och att locka till sig ambitiösa studenter och forskare vilket stärker stadens position som en av landets mest attraktiva universitetsstäder.

För att klara Alliansens mål på att över fem miljoner människor ska ha ett jobb att gå till år 2020 så krävs investeringar i såväl bostäder som infrastruktur. Infrastrukturen knyter ihop vårt land och skapar jobb och tillväxt under lång tid framöver. Bostäder är avgörande för att underlätta för människor att flytta till jobb och studier.

Inte minst i en växande universitetsstad som Umeå är tillgången på studentbostäder särskilt viktig. Sedan 2006 så har anslagen till Umeå Universitet ökat med mer än 500 miljoner kronor och särskilda satsningar har gjorts för att bygga ut programmen för bland annat läkare, sjuksköterskor, jurister och ingenjörer. När antalet studieplatser blir fler så är det viktigt att också stimulera nybyggnation av fler bostäder.

Nya Moderaterna vill därför utöver de satsningar som görs i Sverigebygget höja ambitionen genom att möjliggöra för 20 000 nya studentbostäder fram till 2020. Det innebär närmare 3 000 nya bostäder per år, att jämföra med cirka 1 500 studentbostäder per år de senaste tio åren. För detta krävs det en ökad tillgång på mark och att det blir enklare att få bygglov för studentbostäder.

Ett av de största hindren för bostadsbyggande är att regler, skyddsintressen och onödigt långa planprocesser försvårar tillgången på mark. Vi vill därför underlätta för byggande genom till exempel regelförenklingar, kortare handläggningstider, kortare planprocesser samt ökad tillgång till byggklar mark. Samtidigt är staten Sveriges största markägare. En särskild studentbostadsförhandlare bör utses som ska få i uppdrag att möjliggöra att fler studentbostäder byggs snabbt. Särskilt mark som förvaltas av statliga myndigheter bör kunna upplåtas för dessa.

Nya förenklade byggregler kan minska kostnaderna för att bygga en studentlägenhet med uppskattningsvis 300~000 kronor per år vilket motsvarar en minskning med cirka 25 procent. Detta möjliggör fler studentbostäder utan att hyrorna drar iväg. Nya Moderaterna vill gå vidare och titta på ytterligare regelförenklingar. Regelverket måste ta hänsyn till att det studenterna ofta efterfrågar är ett billigt boende under en begränsad tid.~ Tyvärr så motarbetar en splittrad opposition de förslag som leder till att det blir lättare att bygga bostäder.

Sedan 2006 har 250 000 fler människor ett jobb att gå till. Vårt mål är ytterligare 350 000 nya jobb till 2020. En av nycklarna till fler jobb är fortsatta satsningar på infrastruktur, utbildning och bostäder. Sverigebygget lägger grunden för detta och fler studentbostäder är ytterligare en pusselbit i detta arbete.

 

Kent Persson (M), Partisekreterare

Edward Riedl (M), Riksdagsledamot för Västerbotten

Anders Ågren (M), Kommunalråd Umeå

En kommentar

  1. lf

    Men hur kan ni låta en från Skellefteå vara på bloggtoppen.Vad har hon för budskap som ni ledande politiker i Umeå inte har?
    Nu får ni ledande politiker i Umeå börja ta fajten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.