Blir det någon budget?

Enligt mediauppgifter satt S och V i förhandlingar så sent som igår kväll och förhandlade om budgeten för Umeå kommun 2015. En budget som borde ha antagits redan i juni. Man har gjort om misstaget från föregående år och skjutit fram budgetbeslutet.

När kommunfullmäktige år 2003 valde att tidigarelägga budgetbeslutet från i november till i juni, var det just för att det var viktigt med tidiga och tydliga besked om vad som gäller för kommunens verksamheter för kommande år. Tar man beslutet i juni, så hinner verksamheterna genomföra alla förberedelser, så att de kan träda i kraft snabbt efter årsskiftet. Därmed får exempelvis nödvändiga besparingar den effekt som är avsedd. Denna ordning har fungerat mycket väl under dessa år. Tas beslutetsenare under hösten så förskjuts processen och verksamheterna får inte samma tid att ställa om sig utifrån nya ekonomiska förutsättningar.

Så vi får väl se om S och V lyckas presentera en gemensam budget idag. Kanske, kanske inte.

Hur som helst är skadan redan skedd. För andra året i rad.

 

Ser för övrigt att Nordebo skrivit en krönika, som jag återkommer till lite senare 🙂

En kommentar

  1. Erik

    Det är klart att det inte blir någon budget före valet. Jag tror inte du heller skulle ta fram en budget före valet om du hade den positionen och med en samarbetspartner som är tuff. Det är politik på hög nivå det. Självfallet till förfång för oss skattebetalare och även förnedring tycker jag och omyndigförklarande av skattebetalarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.