Alliansen i Umeå står upp för valfriheten!

Alliansen i Umeå har idag presenterat vårt förslag till budget för 2015. Det är en återhållsam och stram budget, utan möjlighet till några större nya satsningar. Det följer linjerna från föregående års budget, där de stora satsningarna görs på äldreomsorg och förskolan. Mindre uppräkningar av fritidsnämnden och tekniska. Besparingar på kommunövergripande administration, centrala anslag, Folkets Hus, Kvinnohistoriskt museum m.m. Något utrymme för skattesänkningar finns det inom den närmaste tiden, men den dag vi har en bättre ekonomisk situationen är vi så klart redo att ta upp den tråden igen.

På ett område är de politiska skiljelinjerna tydligare än på mycket länge i Umeåpolitiken.

Alliansen står upp för umeåbornas rätt till valfrihet inom olika områden. Tyvärr har vi den senaste mandatperioden sett hur Vänstern och Socialdemokraterna av ideologiska skäl beskär och försämrar möjligheten till människors fria val. Mot denna utveckling tar vi strid. Vi vet att valfriheten är uppskattad av befolkningen. 8 av 10 svenskar anser att valfrihet inom vård och omsorg är viktigt (Demoskop 2014). Likaså vill 3 av 4 föräldrar kunna välja skola till sina barn.

Vår slutsats är tydlig: Uppmuntra valfrihet inom såväl skolan som omsorgen! Umeå kommun var tidigt ute med att erbjuda eget val inom hemtjänst och sedan 2010 har vi lagen om valfrihetssystem (LOV) inom hemtjänsten. Utredningar visar att fokus på kvalitet har ökat och brukarnas behov tillgodoses bättre. Vi i Alliansen vill fortsätta att vidareutveckla succén med valfrihetssystemet och införa LOV även inom särskilt boende och inom handikappomsorg.

Vi är även beredd att minska klasstorlekarna i lågstadiet, om regeringen fullföljer de intentioner man meddelade i vårpropositionen där man utlovade statliga medel till kommunerna för just detta för 2015.

Alliansen går nu framåt i opinionen. 27 dagar kvar till valet. Vi ses på barrikaderna!

En kommentar

  1. Urban Bengtson

    Men var är valfriheten i fråga om att välja dagistider vid nytt syskon i familjen och att få välja fritidsplats när storasyskon får lillasyskon?

    Där har alliansens partier inte sagt ”flaska” under alla år utan byråkratin bestämmer.

    Var tog valfriheten för simning och gymnastik i att kunna välja bästa läge, eller allmänheten för den delen? Badare/simmare tvingas in i trafikfarligt centrum, outrett om riskerna dessutom och gymnastikfolket har tilldelats nya alternativ de man haft som ideallägen.

    Valfrihet som politik blir trovärdigare om så mycket mer än välja skola och äldreomsorg, eller hemtjänst.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.