Kommunism = massmord och förtryck

Skriver i dagens VK om kommunismens massmord och förtryck. Insändaren bifogas nedan.

Kommunism = massmord och förtryck

 

På bästa sändningstid satt nyligen en av våra kändaste skådespelare i tv och hyllade Stalin och kommunismen. Så tragiskt. Så historielöst.

Av de 170 miljoner människor som slaktades i massmord under 1900-talet så står kommunisterna för nästan två tredjedelar. Inte ens nazisterna kunde komma upp i samma numerär. Mer konkret så har alltså omkring 110 miljoner människor dödats i kommunismens namn. Varhelst marxistiska idéströmningar blivit statsbärande ideologi har den resulterat i förtryck av de mänskliga fri- och rättigheterna. Oavsett vi talar om Sovjet, Kina, Albanien, Pol Pots Kambodja, Castros Kuba, Albanien, Rumänien, Nordkorea, Vietnam, Östtyskland, Etiopien eller Mexiko har resultatet alltid varit terror och statsorganiserat mördande.

Sveriges gamla kommunistparti, numera Vänsterpartiet, ville för några år sedan göra upp med sitt mörka förflutna och det var ju verkligen på tiden. Förre partiledaren Ohly kallade sig kommunist men har numera slutat med det. Bra så.

I en alltmer orolig omvärld, där vänster- och högerextremister liksom våldsbejakande islamistisk extremism är på frammarsch är det allas vårt ansvar att värna ett fritt och demokratiskt samhälle. Varje dag.

 

Anders Ågren

Förbundsordförande, Moderaterna i Västerbotten

3 kommentarer

  1. Kändaste

    Enligt de flesta grammatikböcker ska adjektiv som egentligen är verbformer (particip) kompareras med ’mer’ och ’mest’. Och ’känd’ kommer ju från verbet ’känna’ (känna-kände-känt/d) och borde då lämpligen inte få adjektivändelserna -are, -aste i komparativ respektive superlativ. Andra adjektiv som kompareras med mer och mest är enligt regeln längre adjektiv, som till exempel ’energisk’ (den mest energiska person jag vet) och adjektiv på -isk: ’tragisk’ (”den tragiskaste händelsen” tror jag ingen skulle komma på att säga!).

    Men när det gäller just adjektivet ’känd’ – och även ’berömd’, som också är en verbform – är det märkligt nog ganska vanligt att man faktiskt komparerar med ändelser, även i skrift (den berömdaste av dem alla).

    Detta är inget nytt fenomen, redan 1939 i första upplagan av ”Riktig svenska” skriver Erik Wellander att just berömdare/berömdast och kändare/kändast är undantag från regeln som säger att particip och participliknande adjektiv endast kompareras med mer och mest.

    Och i en artikel 2006 för Institutet för de inhemska språken i Helsingfors skriver Mikael Reuter bland annat: ”Vi kan genast konstatera att tumreglerna om komparation med mera och mest tycks följas mycket allmänt. Bortsett från några ströfall av just kändare och kändast (’någon kändare artist’, ’våra för ögonblicket kändaste offentliga profiler’) har jag inte i vare sig finlandssvenskt eller rikssvenskt tidningsmaterial kunnat hitta några exempel på ändelsekomparering av participliknande adjektiv eller adjektiv på -isk.”

    Kände du till det eller hade du tur?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.