Hur lång tid ska det behöva ta??

I oktober 2012 lämnade vi gruppledare för Allianspartierna i Umeå in en motion om att Umeå kommun borde undersöka förekomsten av s.k. snedvriden konkurrens i sina kommunala bolag och verksamheter gentemot det privata näringslivet. Detta som ett led i att förbättra det lokala företagsklimatet.

Enligt kommunallagen ska en motion beredas så att beslut kan fattas inom ett är efter att motionen har lämnats in. Ett år.

Men efter två år och fyra månader så har vi fortfarande inte fått upp vår Alliansmotion till behandling!

Är frågan om snedvriden konkurrens så ömtålig för (S), eller var det samarbetet med Vänsterpartiet förra mandatperioden som gjorde att ärendet aldrig kom upp till kommunfullmäktige för beslut? Just den här frågan brukar dessutom många företagare i Umeå uppmärksamma som ett problem.

Oavsett orsaken till denna segdragna handläggning, så är det hög tid att kommunfullmäktige får upp ärendet till beslut!

Motionen då? Ja, den kan du hitta på kommunens hemsida: http://www.umea.se/download/18.52289d7013a4b49e987572e/1361887293149/12718.pdf

2 kommentarer

  1. Inge-Bert Täljedal

    Det är förstås mycket allvarligt om kommunfullmäktige ignorerar kommunallagen. Så verkar dock inte vara fallet. ”Bör” är inte detsamma som ”ska”. Lagen förutser tillåtande att fullmäktige kan ha skäl att ta längre tid än ett år på sig. Huruvida skälen i är acceptabla eller ej är en politisk, inte i första hand en legal fråga. Fullmäktige ska varje år pröva om beredningen ska fortsätta eller motionen avskrivas, och så har väl skett? (Om mot förmodan inte, är detta en fråga för kommunrevisionen.)

    Kommunallagen 5 §:

    33 § En motion eller ett medborgarförslag bör beredas så, att fullmäktige kan fatta beslut inom ett år från det att motionen eller medborgarförslaget väcktes.

    Om beredningen inte kan avslutas inom denna tid, skall detta och vad som har kommit fram vid beredningen anmälas till fullmäktige inom samma tid. Fullmäktige får då avskriva motionen eller medborgarförslaget från vidare handläggning. Lag (2002:249).

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Sant, det står bör och inte ska. KF har prövat om beredningen ska fortsätta eller motionen avskrivas, så där finns inget att anmärka. Hur som helst irriterande att det ska behöva ta så lång tid att hantera en motion av det här slaget.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.