Självklart ska försvarsmakten få vara med på Nationaldagsfirandet i Umeå! Allt annat är en skam.

 

Jag blev nyss uppmärksammad på uppgiften att Försvarsmakten har blivit portade från deltagande i Nationaldagsfirandet på Gammlia i Umeå den 6 juni.

Enligt uppgift så verkar Museet och företrädare för kommunen i samråd kommit fram till att det inte passar, eftersom avsikten är att vid högtidligheterna välkomna ”nya svenskar” och att försvarsmaktens närvaro skulle kunna underminera denna ambition. Antar att det syftar på ceremonin med att uppmärksamma nya svenska medborgare.

Men herregud vilket korkat resonerat om detta nu stämmer. Den svenska försvarsmakten är garanten för ett fritt, demokratiskt och självständigt Sverige! Utan ett försvar, och utan den svenska försvarsmaktens företrädare, så skulle det inte finnas ett fritt Sverige att flytta till eller för den delen fly till. Vi ska vara stolta över de som representerar det svenska försvaret, och de är inga som ska behöva ”gömmas undan” på den svenska nationaldagen!

Jag håller tummarna för att detta är någon form av missförstånd. För annars måste det tas nytt beslut i frågan. Självklart ska den svenska försvarsmakten få vara med på det officiella nationaldagsfirandet i Umeå!

15 kommentarer

  1. Gandalfdenvite

    När man ser en stridsvagna så är krig, inte fred, det första man tänker på! Under nationaldagsfirandet så ska även våra nya svenska medborgare välkomnas, men eftersom många av dem flytt från just vapen/krig så är det extremt olämpligt att vapen deltar i nationaldagsfirandet!
    Vapen har aldrig garanterat någon fred, för set är enbart genom att göra fienden till vän som krig garanterat kan undvikas! Vapen innebär enbart en provokation, precis som Sverige nu känner sig provocerat av Rysslands upprustning!

    • Mikael Fredriksson-Sten

      känner du dig hotad av svensk militär? ”ny svenskar” har nog större förstånd och förståelse för våran militär, än vad vi själva har. Då dom upplevt våra styrkor i skarpt läge, vad har du gjort? Lumpen om ens det? Dom är fredsbevarande och skall lyftas fram för det jobbet dom gör!

    • Alfred

      ”Vapen har aldrig garanterat någon fred”
      Nähä? Atombomberna, känner du till dem? Jag är inte själv uppvuxen under det kalla kriget, men utan kärnvapen som kunnat förstöra hela världen redo så hade det nog blivit ett rätt så varmt krig.

    • Christoffer

      Jag har iofs svårt att tro att det varken kommer bli tal om stridsvagnar eller vapen. Det brukar sällan passa sig att uppträda med vapen bland civila. Dels för signalvärdet och dels för stöldrisken om det inte är tal om förevisning/uppvisning. Så du behöver inte vara rädd för varken vapenskrammel eller provocerade ryssar.

  2. David

    Bra sagt Anders! Det är ett sjukt resonemang och osakligt. Nu är det dags att lämna det förlegade tankesätt som de företräder.

  3. ulf

    Detta är ett fullständigt feltänk. Försvsrsmakten ska inte bara ”få vara med”. Det är alldeles självklart att Försvsrsmakten ska ha en framträdande roll! Försvarsmakten är vår försäkring mot anfall utifrån (även om idag premien är för låg) Detta är det budskap som kommunen ska förklara för de nyanlända. Detta är deras skydd.
    Sluta vara så fånigt politiskt försiktiga!
    Våra nyanlända behöver se att dom skyddas av försvarsmakten, det är dom värda.

  4. John

    Eftersom ingen ansvarig från Umeå Kommun vill bemöta den massiva kritiken där även nu Carl Bildt har sällan sig till den så vill jag att du Anders skriver ut här på din blogg vilka som har tagit detta beslut hos kommunen så att de kan ställas till svars!

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Ja, som sedan tidigare har framgått så var det en arrangörsgrupp som hade tagit beslutet utan att informera politiken. Men nu är beslutet korrigerat.

  5. Jesper Isaksson

    Tack Anders för dina kloka och värmande ord! Jag hoppas att du har rätt, om inte, är en tillräckligt inflytelserik person som kan be beslutande instans ompröva sitt beslut.
    Mvh Jesper, officer

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Tack så mycket. Ja, det blev ju rätt till slut. Men tragiskt att debatten ens ska behöva uppstå.

  6. Bengt Svensson

    Efter vad jag förstår så har försvaret tänkt vara där med sex musiker och fyra fanbärare, inga vapen!!

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Ja, det var ju en märklig bild som spreds att försvaret skulle vara där med pansarfordon. Det var ju aldrig aktuellt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.