Nationelle samordnaren kritisk mot kommunala campingplatser till EU-migranter

Den nationelle samordnaren som regeringen har utsett är kritisk till de kommuner som upplåter kommunala campingplatser och dylikt till s.k. EU-migranter.

Det strider mot likabehandlingsprincipen, och innebär att man i så fall måste erbjuda alla andra människor plats på samma sätt. Jag delar Walfridssons slutsatser, och det visar också att Umeå kommun har valt rätt väg när vi har sagt nej till förslagen från Vänsterpartiet att upplåta kommunal mark som uppställningsplats för husvagnar och dylikt. Det är inget kommunalt ansvar, utan det är tiggarnas eget ansvar att finansiera boende under den tid de är i Sverige. Positivt att den nationelle samordnaren är tydlig i frågan.

 

Utdrag ur en artikel i Expressen från den 8/8:

”Hur situationen ser ut för hemlösa EU-migranter som kommer till Sverige för att tigga skiljer sig åt mellan olika delar av landet, visar en kartläggning som Dagens Nyheter har gjort. På flera håll tar kommunen nu krafttag och erbjuder EU-migranterna alternativ till de illegala bosättningarna.

Uppsala kommun planerar nu att göra det lagligt för EU-migranter att bosätta sig på kommunens mark och kommer för detta att tillhandahålla en tomt på ett industriområde en bit utanför centrum. På platsen kommer det att finnas totaletter, tvättmöjligheter och sophämtning.

Genom att låta EU-migranterna bosätta sig på den platsen sparar man pengarna det kostar att ständigt avhysa migranterna. Kommunen hoppas även att lagliga bosättningar leder till en humanare boendelösning.

– Vi har märkt att när en fastighetsägare vräker ett läger så dröjer det inte länge innan samma personer är tillbaka på samma plats. Att gå via polisen och Kronofogden är en dyr och omständig process som bara löser situationen för stunden, säger Ilona Szatmári Waldau, vänsterpartistiskt kommunalråd i Uppsala till DN.

Helsingborg hyr campingplatser

Helsingborg är ett annat exempel som Dagens Nyheter har tittat närmare på. Där har man försökt lösa problemet med hyrda campingplatser. För tio kronor per natt migranterna de bo på campingen och får tillgång till toaletter, duschar och möjligheter att laga mat. Enligt DN är det kommunen som står för hyran men Svenska kyrkan har skänkt utrustning i form av tält, liggunderlag och sovsäckar. Satsningen ska ha kostat kommunen omkring 50 000 kronor i månaden.

– Det här har varit ett sätt för att oss att dels få bort de illegala bosättningarna, dels att komma till bukt med de fruktansvärda förhållanden som de här människorna levde under i deras tidigare läger, säger Mattias Hennius vid Helsingborgs stad till DN.

Samordnare kritisk

Men regeringens samordnare för arbetet med utsatta EU-medborgare, Martin Valfridsson, är kritisk. Han menar att det är problematiskt om kommunen upplåter mark för EU-migranterna att bosätta sig på.

– Det är inte okomplicerat. Det blir en kommunalt sanktionerad campingplats. Utifrån en likabehandlingsprincip ska man då erbjuda alla att bo där till en lika låg kostnad, säger han till DN, och fortsätter:

– Om en barnfamilj blir vräkt i Sverige så har vi ingen tak-över-huvudet-garanti. Där finns ingen lagstiftning. I det ljuset blir det komplicerat att särbehandla gruppen EU-migranter.

Martin Valfridsson menar att det måste vara upp till de som kommer hit för att tigga att själva få ihop tillräckligt med pengar för att kunna betala för ett boende. Nästa år ska han presentera de nya nationella riktlinjerna.”

6 kommentarer

  1. Caanita

    Min fundering är, om inte all denna massmediala uppmärksamhet runt tiggarna och deras situation får en negativ följd. Tiggarna blir antastade, bespottade, utskällda osv. vilket naturligtvis är omänskligt.
    Polisen gör insatser, Kronofogden kan vara inkopplad, vissa kommuner upplåter mark och underlättar vistelsen på olika sätt, medan andra kommuner avhyser.
    Eftersom det inte finns bostäder för alla som söker bostad (ungdomar, studenter m fl m fl ) sticker det naturligt vis i ögonen på många, att det inte finns en rak linje över hela landet över hur problemet ska lösas.
    Och i bakgrunden sitter en och annan sverigedemokrat och ler i mjugg (usch, usch).

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Jo, många är tyvärr snabba att spela ut ”rasist-kortet” i den här frågan har jag noterat.

  2. Studenter

    När ska vi börja att tänka på alla studenter som kör igång i höst? Varför är det ingen som hjälper dom med husvagnar och camping?

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Ja, det brukar vara problem för nyantagna studenter att hitta boende vid varje terminsstart. Verkligen ett stort problem och det understryker ju bara att vi måste få mer fart på bostadsbyggandet i Umeå. Men en relevant fundering kopplat till denna debatt – för om kommunen ska betala vissa gruppers boende (som i detta fall tiggare), så måste man ju följaktligen finansiera alla andra gruppers boende. Och det är ju helt orimligt.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.