Viktigt besked för Umeås utveckling

Idag har Trafikverket meddelat sitt beslut att den Västra Länken ska dras öster om Prästsjön. Beslutet är inte överklagningsbart, så nu är det en gång för alla klarlagt vilket alternativ av dragning den återstående länken i ringleden skall få. Vi från kommunledningen träffade Trafikverket i förmiddags och fick då en genomgång av grunderna för deras ställningstagande.

Positivt att de har satt ned foten och tagit beslut!

Både ett yttre och ett inre läge hade förvisso varit möjligt enligt kommunens översiktsplan. Men nyttorna med Öst Prästsjön var större, än för det inre alternativet med tunnel. Det viktiga nu är att vi kan komma vidare i den här långdragna processen. Vi får väl utgå från att det blir överklaganden i ett senare skede gällnade arbetsplanen – det torde det ha blivit oavsett vilket val av sträckning man hade valt men nu råder inte längre någon tvekan om vilken dragning som det blir. Den sammantagna bedömningen från Trafikverket är att Öst Prästsjön är det bästa alternativet.

Även med överklagningar av arbetsplan så räknar vi med att Västra Länken kan stå färdig år 2021. Det är verkligen på tiden! Varje månad och år som går utan att Västra Länken färdigställs, innebär förlorad tid för arbetet med att förbättra luftkvaliteten i centrala Umeå. Varje månad och år som går utan en färdig ringled innebär också en allvarlig hämsko för Umeås tillväxt och utveckling.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.