SKL välkomnar utredarens slutsatser om EU-migranter

Sveriges Kommuner och Landsting, där jag själv sitter med som ledamot i styrelsen, har via ordföranden Lena Micko (S) kommenterat den utredning som Walfridsson presenterade i början av veckan. Ni kan läsa pressmeddelandet här nedanför.

Notera särskilt en av punkterna:

Varje individ har vid nyttjande av den fria rörligheten ett personligt ansvar för att ordna med sin försörjning, inklusive lagligt boende.

Det är alltså INTE en kommunal uppgift att ordna försörjning eller finansiera boende åt de utsatta EU-medborgarna under den korta tid de har rätt att vistas i landet. Apropå det beslut som Socialdemokraterna röstade igenom igår, om att Umeå kommun nu ska finansiera bl.a. ett härbärge.

Det är inte vi moderater i Umeå som har en avvikande eller extrem uppfattning i frågorna kring EU-migranterna och vad som är kommunens ansvar. Tvärtom. Snarare är det den massmediala debatten i Umeå, och speglingen av frågeställningarna, som är avvikande från ställningstagandena i övriga delar av landet.

 

Balanserad slutrapport om utsatta EU-medborgare

SKL välkomnar nationella samordnaren Martin Valfridssons rapport, som i stort överensstämmer med SKL:s ställningstaganden.

Lena Micko, ordförande, SKL

– Samordnaren har lyssnat in de utmaningar som kommunerna ställs inför i denna svåra fråga på ett bra sätt. Rapporten belyser de flesta av de svårigheter som kommuner, landsting och andra aktörer ställs inför i mötet med dessa utsatta människor, säger Lena Micko, ordförande i SKL.

I flera av de svåraste frågorna för kommunerna – illegala boplatser, nödbistånd, barnskydd och skolgång – är slutsatserna tydliga nog att kunna fungera som rekommendationer och vägledning. I övriga delar, till exempel frågan om hälso- och sjukvård, kvarstår den osäkerhet som SKL har lyft fram under en längre tid.

Oklart om sjukvårdsinsatser

– Samordnarens slutsatser ligger väl i linje med SKL:s ställningstaganden, vilket vi välkomnar och ser som en självklar förutsättning för att arbetet ska kunna bedrivas på bästa sätt. Det är viktigt med utrymme för lokal anpassning inom det kommunala självstyret, säger Lena Micko.

– Viss lagstiftning är dock för otydlig och illa anpassad till denna situation. I frågan om rätten till subventionerad hälso- och sjukvård efterlyser vi ett förtydligande i lagtext eller en fungerande vägledning från berörd myndighet. Dagens situation ställer personalen i landstingen inför svåra avväganden, säger Lena Micko.

Rapporten slår tydligt fast vad som gäller och vilket ansvar som finns, både för de olika aktörer som kommer i kontakt med gruppen och de människor som kommer hit:

  • Det råder fri rörlighet inom EU.
  • Varje individ har vid nyttjande av den fria rörligheten ett personligt ansvar för att ordna med sin försörjning, inklusive lagligt boende.
  • Tillämpning av svensk lag ska gälla lika för alla.
  • Samhället bör inte agera så att barn tas med till Sverige om inte boendesituationen är acceptabel.

Länsstyrelsernas roll

Samordnarens arbete är nu avslutat, men rapporten ger ett tydligt förslag på hur staten ska fortsätta att ta sin roll som den samordnande parten. Det föreslås att länsstyrelserna ska ges ett uppdrag att bland annat kontinuerligt samla in regionala lägesbilder, inrätta en stödfunktion för kommunerna, bedriva kompetensutveckling och särskilt stödja kommunerna i handläggningsärenden som gäller barn till utsatta EU-medborgare.

– SKL välkomnar att samordnaren så tydligt pekar på att det är statens ansvar att leda arbetet med fortsatt samverkan mellan olika aktörer i frågan. Det är något som SKL har fört fram tidigare. Ett eventuellt uppdrag till länsstyrelserna får bedömas närmare när regeringen har gett ett sådant uppdrag, säger Lena Micko.

2 kommentarer

  1. lars

    Återigen har cencuren slagit till i Vk.
    Artikeln om kommunens beslut om stöd till härbärgen till tiggarna
    kommenterades kritiskt av majoriteten vilket belyser att minst 90 %
    av Umeås befolkning INTE vill ha tiggare här.
    Då Vk inte vill att folkets åsikter ska komma fram så tar de helt bort
    kommentarsfälten som vid det laget redan publicerat ett 20 tal insändarkommentarer.
    YNKLIGT O FEGT av den ledande lokaltidningen.

  2. Pingback: Jag vill inte vara delaktig att bygga upp kåkstäder i Umeå! | PEDER WESTERBERG LIBERALERNA

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.