Förbud mot prov och läxor i skolan?!?

Anders Ågrens foto.

SVT rapporterar om en högstadieskola i Boden, där man nu har infört förbud mot läxor och prov. Detta för att minska stressen i skolan. Avsikten är att införa ett permanent förbud år 2019.

I mina ögon är detta fullständigt vansinnigt. En felriktad omtanke, där man minskar kraven/förväntningarna och tror att detta på något sätt kommer att gynna eleverna i framtiden.

Uppvärdera istället läraryrket, sätt tidigare betyg, kunskap i centrum, ordning och reda i klassrummen – med det kommer man långt!

Flumskolan tar sig hela tiden nya uttryck. Vad blir nästa innovativa steg? Förbud för elever att anstränga sig, plugga och läsa böcker?‬

Positivt – för elever och föräldrar – att det finns ett fritt skolval. Då kan man ju välja om man föredrar en skola där det ställs krav, eller en skola där man försöker undanröja sådana.

6 kommentarer

  1. Andreas Eliasson (S)

    Hej Anders!

    Jag funderar över hur du tänker när du skriver att kraven minskas i samband med detta? Jag är utbildad och yrkesverksam lärare (åk.3 – gymnasiet) och innehållet i min undervisning skulle inte ändras av dessa saker, inte heller kraven för eleverna. Bedömer eleverna gör vi hela tiden, vilket du givetvis vet. I SVT’s rapport skrivs det om formativ bedömning, hur ser du på det?

    Hälsningar
    Andreas

  2. Kicki

    Som vanligt har flum sossar och anhang kommit på en ytterligare sak för att individen ska slippa personligt ansvar. Inga läxor och prov för elever. Vuxna ska gå på bidrag eller ha medborgar lön,för att slippa sköta ett arbete och göra vad man vill,medans vi idioter som faktiskt jobbar vi skattas ihjäl.????

  3. Peter Åberg

    Föreställ dig att du kommer hem från jobbet, trött och hungrig. Efter middagen, med någon timme kvar till läggdags vore det kanske skönt med en stund av återhämtning. Men nej, nu ska det jobbas lite till. Glosor ska pluggas in, högläsning ska övas, och några sidor i matteboken ska betas av. Detta kanske kunde gjorts under din arbetsdag tänker du. Men nej, det ska göras hemma, på kvällen.

    Detta gäller alltså inte dig, men likväl dina barn. För så har det alltid varit. Läxor är bra, punkt slut.

    Alla vuxna är självutnämnda experter på skolan, vilket faktiskt är ett problem. Vi har ju minst nio års högst personlig erfarenhet från området! Vi kan alla dra otaliga exempel på bra och dåliga saker från vår skoltid. Och i samma andetag kan vi applicera de lärdomarna på varför skolan i dag bör vara just si eller så. Det finns få andra politikområden som vi så oreflekterat grundar argumentationen helt i våra egna, mycket subjektiva minnen och upplevelser.

    Att det finns gott om forskning som visar på vad som egentligen är mest gynnsamt för barns lärande hamnar ofta i skymundan. Kanske för att skolforskningen under senare år mest refererats till som flummig. Eller för att vi inte tycker att vi behöver den. Vi har ju vår alldeles egna skolerfarenhet att utgå ifrån.

    Och då hamnar skoldebatten snett, igen. Vi diskuterar auktoritet och ordning och reda i klassrummet, istället för elevernas INDIVIDUELLA behov för optimalt lärande. Vi pratar lärarnas höjda status, istället för lärarnas ohållbara arbetssituation. Förordar läxhjälp istället för att diskutera läxors vara eller icke vara.

    Det finns nämligen mycket få belägg för att läxor skulle vara bra. Särskilt i tidiga åldrar upp till ungefär årskurs fem. Enligt utbildningsforskningens guru, John Hattie, finns det ett så litet samband mellan läxor och skolresultat bland yngre elever, att han inte rekommenderar läxor för elevers kunskapsinhämtning.

    Skall man över huvud taget ta hänsyn till forskning på skolområdet enligt dig?
    Vet föräldrar och politiker bättre vad som fungerar i skolan är utbildade lärare och forskare?
    Är skolforskning generellt bara flum?
    Skall personligt tyckande grundat på enskilda personers subjektiva erfarenheter ha större tyngd än fakta belagda av forskning när det gäller utformningen av skolan och skolundervisningen?
    Skall vi vara konsekventa och även betrakta medicinsk forskning som flum och låta politiker och patienter bestämma hur t ex kirurger skall arbeta?

    Att fria skolvalet inneburit större segregation och större utanförskap verkar inte bekymra en moderat.

  4. Peter Åberg

    Det intressanta i sammanhanget måste ju vara elevernas resultat på denna skola i Boden. Är avskaffande av läxor och prov så förkastligt som du vill mena borde ju elevernas skolresultat störtdyka. Kan bli intressant att följa och se resultatet.

    • Anders Ågren (inläggsförfattare)

      Absolut. Men jag tycker synd om de elever som råkar gå på skolan och utsätts för det här experimentet.

  5. Peter Åberg

    Tack för att du lade ut mitt inlägg, men synd att du inte svarade på mina frågor.
    Du avfärdar alltså helt den ganska omfattande forskning som visar att läxor har ganska liten inverkan på elevers inlärning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.