Det ska löna sig att arbeta!

lönsamtarbeta.jpg
Vi moderater vill sänka skatten på arbete. Det är rätt för att det leder till fler jobb. Det är rättvist för att det ska löna sig att gå till jobbet.

Vi vill också införa ett bidragstak. För att det alltid ska löna sig bättre att ta ett jobb än att leva på bidrag.

Läs mer här!

2 kommentarer

  1. Lars Flemström

    Jag har mycket svårt att tro att en ensamlevande person kan få mer i bidrag än han / hon hade fått i lön för ett heltidsjobb, om det inte är en svårt handikappad person med ett omfattande hjälpbehov. Men finansieringen av de insatserna torde inte ske i form av kontant utbetalning till den enskilde. Man har dessutom inte rätt att välja mellan jobb och bidrag. Om man vägrar ta ett erbjudet jobb, dras bidraget in. Så sker även om man inte seriöst söker utannonserade jobb. Om man har chansen att få ett deltidsjobb med en lön som är lägre än socialnormen, är man skyldig att ta det jobbet. Bidraget reduceras i så fall med lika mycket som lönen efter skatt. Det kallas utfyllnad.

    De ytterst få fall, då bidraget har varit högre än lönen för ett heltidsjobb (två heltidsjobb, om det finns två vuxna i familjen) torde ha rört en del mycket stora invandrarfamiljer. Men även för sådana familjer gäller vad jag har skrivit ovan. Om de går från arbetslöshet till jobb, kan de inte få helt bidrag enigt normen, utan bara utfyllnad.Det är inte rimligt att barn i stora familjer ska svälta för att det inte går att försörja familjen på en eller ens två inkomster av arbete.

    Om jag inte minns fel, har Moderaterna varit inne på idén att nyanlända invandrare ska ha sänkta bidrag under den första tiden i Sverige med motivering att den svenska socialnormen medger en högre levnadsstandard än vad fattiga människor har i hemlandet. Det är ett rimligt antagande att nyanlända under den första tiden i Sverige jämför med förhållandena i hemlandet och inte med vad som är vanligt i Sverige. Asylsystem bör ju vara till för att hjälpa människor undan förföljelse och inte för att höja deras levnadsstandard så att de har råd med sådant som räknas som ”lyx” i hemlandet men till livets nödtorft i Sverige.

    Socialtjänsterna ute i kommunerna brukar vara oerhört hårda med att bidragstagare ska söka anvisade jobb. Det kan ändå uppfattas som ett problem att lön + utfyllnad inte ger mer i plånboken än en socialnormen. Det ger naturligtvis inga bidragstagare någon extra drivkraft att seriöst söka anvisade jobb. Det skapar dessutom olustkänslor att systemet bara bygger på piska (rädsla för att mista bidraget) men ingen morot (att det faktiskt lönar sig att jobba, även om lönen är mindre än socialnormen).

    Nä, jag tycker inte att Moderaterna har helt rätt i den här frågan. Men det har inte heller Socialdemokraterna, eftersom de blånekar till att problemet ö.h.t. finns. Därför vidhåller jag att S och M bör bilda regering tillsammans, ifall inget av blocken skulle få majoritet i riksdagen efter höstens val. Jag har pratat med flera både sossar och borgare som lutar åt det. Särskilt om man lyckas plocka det bästa och inte det sämsta från vardera partiet.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.