Mer pengar till äldreomsorgen och grundskolan i M-budgeten – mindre till bl.a. kulturnämnden och kommunstyrelsen

moderatbudget

Idag har de flesta partierna presenterat sina budgetförslag för Umeå kommun 2022. Så också vi moderater. Inför KF den 17 juni blir det att gå igenom alla partiers förslag och även nagelfara alla uppdrag. Så vi får återkomma om det. 

Vår moderata budget innehåller satsningar på äldre och skola, sänkt kommunalskatt, neddragningar på kulturens område och hårdare kontroller av försörjningsstöd. Vi drar samtidigt i handbromsen för det kritiserade införandet av heltid för alla.

Vi sparar jämfört med S/MP-budgeten på kulturnämnden, tekniska nämnden, miljö- och hälsoskyddsnämnden, gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, individ- och familjenämnden och kommunstyrelsen. Det är totalt 77,6 miljoner kr i besparingar jämfört med de styrande partierna. Det frigör ett utrymme som möjliggör både riktade satsningar till äldreomsorgen och en sänkning av kommunalskatten med 20 öre. Vi drar tydligt ned på kulturens område och föreslår bland annat att avveckla stödet till Kvinnohistoriskt Museum, minska stödet till kulturföreningar och festivaler, samt avveckla stöd till Guitars genom minskat bidrag till Umeå Folkets Hus.

Vi moderater vill också införa hembesök vid nya ansökningar om försörjningsstöd som en del i pågående utredningar. Detta innebär också att kostnaderna för försörjningsstöd bedöms kunna minska påtagligt, vilket minskar ramen för Individ- och familjenämnden. Vi har föreslagit liknande åtgärder tidigare, och det är bara beklagligt att inte tillräckligt många partier ser vikten av detta.

En av de viktigaste delarna i vårt alternativ är att dra i handbromsen för heltidsinförandet för alla kommunanställda. Det har varit extremt kostsamt och paradoxalt nog resulterat i sämre arbetsvillkor för de anställda. År 2018 orsakade det merkostnader för nämnderna på 50 mnkr. Beslutet måste rivas upp. Det är verksamhetens behov som måste styra. Det saknas finansiering för heltidsinförandet som pågår just nu, vilket kommer leda till tuffa besparingar i verksamheterna om inte heltidsinförandet avbryts.

Återkommer längre fram med ytterligare delar av vårt moderata förslag till budget!

2 kommentarer

  1. Bergis

    Fast folk kan inte försörja sig på en deltid och därför kommer du att stå utan folk i äldreomsorgen istället. Vi ser nu också konsekvenserna av Fredrik Reinfeldts ”öppna era hjärtan” politik som i förlängningen tvingade kommunerna att ta emot ensamkommande Afghaner utan asylskäl. Bostäder till dem skulle upphandlas bland annat på Källplatsen Tomtebo. ”Öppna era hjärtan” politiken resulterade också i att andra ekonomiska flyktingar tvångsanvisades ut i kommunerna vilket har medfört stora påfrestningar på ekonomin.

  2. Bergis

    Kristdemokraterna har fattat det. Sverigedemokraterna har fattat det sedan länge. Väljarna fattar det. Skulle ha lyssnat på Jimmie Åkesson från början. Nu sjunker moderaterna i opinionsmätningarna.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.