Fortsatta bilbränder i natt – denna gång på Östra Ersboda

Vi möts av medias rapportering på morgonen om nya bilbränder i Umeå. Enligt polisen är det ett tiotal bilar som är helt eller delvis förstörda i branden. Polisen har inlett förundersökning angående mordbrand och platsen är avspärrad.

Polisen önskar att tips eller iakttagelser som gjorts i samband med branden på Filgränd kring midnatt lämnas till 11414. Umeå kommun, myndigheter, föreningar, företag och allmänhet har förövrigt ett gemensamt ansvar att stoppa utvecklingen med bilbränder och den skadegörelse som har pågått under våren.

Umeå kommun ska självklart stödja polisen i allt som behövs. Alla umeåbor måste också hjälpa till att ta avstånd från detta förbannade kriminella agerande – och tipsa polisen om man vet något. Jag hoppas att ännu fler partier tydligt går ut och markerar mot den utveckling vi ser i Umeå, med bilbränder i alltfler områden. Jag och kommunstyrelsens ordförande Hans Lindberg (S) har tillsammans gått ut och markerat i samband med tidigare bilbränder, vilket är positivt. Här krävs bred politisk uppslutning.

Det här handlar om allvarlig brottslighet och nu är det viktigt att alla som har sett, hört eller vet något om detta kontaktar polisen så att rättvisan får ha sin gång. Det är allas vårt ansvar. Förövrigt ser jag fram emot betydligt fler övervakningskameror i Umeå för att stävja bl.a. den här sortens brottslighet. Såväl bevakningskameror från polisens sida, som övervakningskameror i Umeå kommuns regi. Likaså är Moderaterna i Umeå redo att överväga ytterligare insatser, med kommunala ordningsvakter och fler väktare. Allt för att öka tryggheten och motverka brottslighet i vår kommun.

4 kommentarer

  1. Brorson

    Vilka drabbas av bilbränderna och vilka är förövarna. Vid tidigare bilbränder i andra städer är de drabbade i hög grad invandrare och andra låginkomsttagare, som kanske inte har bilen helförsäkrad. Har man svårt att få inkomsterna att räcka till, måste man spara på något och ofta blir det stöldskydd och försäkringar. Vilket leder till att försäkringarna blir extra dyra i just dessa områden. Detta borde väl få vänstern att ställa sig på brottsoffrens och inte på förövarnas sida?

    Även de, som har ett utpräglat klassperspektiv på kriminalpolitiken, borde ställa upp och kräva ”hårdare” tag. I stället för att konstruera motsättningar mellan brottsförebyggande verksamhet och straff. Att förövarna faktiskt åker fast och blir inlåsta så att de inte kan begå nya brott under en tid framöver och dessutom lär sig att brott inte är någon bra idé. är EN del av det brottsförebyggande arbetet.

    Det är därför jag har skrivit att vi måste ha en ”ungdomsrabatt” på straffen för brottslingar som är under och inte över 18 år, samt att straffbarhetsåldern måste sänkas från femton till tio år. Och därför måste vi sluta med att straffa oskyldiga. Det måste vara skillnad mellan ungdomar som tvångsomhändertas för att de har begått brott (de ska ha straff) och de som tvångsomhändertas av andra orsaker. såsom att de vistas i en olämplig uppväxtmiljö med exempelvis föräldrar eller andra vuxna som begår brott. Jag har härmed inte påstått att alla, som har begått brott, är olämpliga som föräldrar.

    Ungdomar, som frihetsberövas och / eller skiljs från sina föräldrar därför att de själva har begått brott, ska inte ”vårdas” tillsammans med dem som har tvångsomhändertagits av andra orsaker. Vi får noga se till att anstalterna för unga brottslingar inte är förbrytarskolor, och ETT sätt är att placera andra tvångsomhändertagna på samma anstalter. Att anstalterna fungerar som förbrytarskolor förhindras inte alls, som bl.a. Mp tycks tro, genom att korta ner anstaltsvistelserna. Dessa ungdomar lär sig mycket snabbt. Denna slutsats bygger jag på bl.a. samtal med en f.d. kriminell (som enligt egen utsago varit ”en mycket skicklig tjuv”), som placerats på något slags ”hem” vid åtta års ålder, innan han begått sitt första brott.

    Det är naturligtvis också en felsyn att mer erfarna unga brottslingar inte skulle kunna lära upp nybörjare genom att inte låsa in någon av dem. Den som är på fri fot kan både lära ut och bli upplärd. Hur har jag då kommit fram till att straffbarhetsåldern bör sänkas till tio år. Först och främst därför att så unga – och ännu yngre – personer frihetsberövas redan idag, men det kallas något annat än straff. Under förevändning att det skulle vara vård, ”vårdas”, icke kriminella tillsammans med kriminella.

    Eftersom de inte är straffmyndiga behandlas ungdom ”på glid” som om de hade begått något brott, utan att deras skuld har fastställts av någon domstol. Denna rättslöshet för ungdomar, som haft oturen att växa upp i en kriminell miljö, är i sig ett tillräckligt starkt argument för en kraftig sänkning av straffbarhersåldern. I Sverige straffas 13- och 14-åringar (fastän straffet kallas ”vård”) för brott som de kanske ännu inte har begått.

    När jag började diskutera dessa frågor föreslog jag en 12-årsgräns. Men ändrade detta till 10 år, sedan jag uppmärksammat att många unga brottslingar har begått sitt första brott vid åldern 8 – 10 år. Varför då inte 8 år? Tja, den som ska straffas måste dock ha uppnått en tillräcklig mognad för att förstå vad det handlar om.

  2. jonas

    Jag är inte moderat och kommer aldrig att bli det, men jag håller fullständigt med dig om ovanstående blogginlägg.

  3. Peter

    Många som bor på Ersboda känner till att det är utländska ungdomar som ligger bakom branden då många vittnen har sett ungdomsgäng lämna platsen både i samband med den här branden och även dom förra bränderna som varit tidigare!

    Det är viktigt att samhällsresurser läggs på att fånga in dessa indevider och lagföra dom innan det hinner gå ännu längre till grövre brott även om det förekommer mycket Narkotika på Östra Ersboda.

    Bara det här att många familjer inte vågar låta sina barn vara ute och leka på kvällarna då ett så kallat ungdomsgäng är elaka mot dom yngre säger ju en hel del.
    Polisen skulle säkert kunna få både namn och en hel del tips om vilka som ligger bakom bränderna om dom tog sig tid att knacka dörr i området med rätt inställning och attityd!

    Tyvär så verkar den allmänna inställningen vara att polisen är rädda för att bli kallade rasister.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.