Självklart måste regeringen granskas av Coronakommissionen!

Regeringen har nu föreslagit riktlinjer för den coronakommission, som bland annat ska granska politikers och myndigheters ageranden under krisen.

Moderaterna har tre större invändningar mot förslaget:

1️⃣ Regeringen vill att slutredovisning ska ske i november 2022, det vill säga efter valet. Vi tycker att väljarna förtjänar hela bilden när de ska ta ställning i riksdagsvalet och vill att slutredovisning sker i november 2021.

2️⃣ Regeringen vill att utredningen ska fokusera på kommuners och regioners agerande under krisen – snarare än regeringen och dess myndigheter. Självklart ska inte regeringen undgå granskning.

3️⃣ Regeringen vill att vissa av medlemmarna i kommissionen ska komma från politiken – vi vill att den ska vara partipolitiskt obunden.

2 kommentarer

  1. Brorson

    Slutredovisning bör ske före det nyval, som bör hållas i september 2020. Varför kräver ingen nyval, när vi har en regering, som tillåter smitta att spridas bland befolkningen. Ebba sa inte att regeringen har beslutat att smittan ska spridas. Hon anklagade regeringen för att inte leda. Jag förstår nog varför Löfvén vill dröja med slutredovisningen till efter valet 2022. I sitt inledningsanförande och efterföljande diskussion avslöjade han att han hoppas på att grannländerna ska hinna ifatt Sverige i fråga om antal döda till dess. Färre kommer att dö i Sverige till följd av flockimmunitet, tror han. Men detta är ett experiment, som hittills har kostat över 4.000 svenskar livet, även om man räknar bort det antal, som hade dött om Sverige hade valt den norska strategin.

    Detta sätt att resonera är, om inte annat, djupt oetiskt. De, som har dött nu, är ju inte samma personer, som hade dött framöver om de inte kommer att räddas av flockimmuniteten, som för övrigt saknar stöd i vetenskap och beprövad erfarenhet utan är en ren spekulation hos FHM, som fått fria händer att experimentera med folkhälsan. Regeringen har satt nationen eller statsnyttan före individens väl och ve, något som extremhögern brukar anklagas för.

    Socialdemokraterna har blivit det nya högerpartiet. För det första är detta med flockimmunitet en ytterst osäker hýpotes, en spekulation. För det andra, tyder nu mycket på att både en medicin och ett vaccin hinner komma före eventuell flockimmunitet. Och för det tredje finns en chans att viruset muterar till en mindre farlig variant eller helt enkelt dör ut av sig självt. Det har hänt förr att nya epidemier har ebbat ut utan känd orsak.

    Sverige borde fortast möjligt ha byggt upp en tillräckligt stor testkapacitet för – utöver prioriterade grupper – även testa alla som vill bli testade. Och dessutom fortast möjligt anskaffat skyddsutrustning till alla som arbetar inom vård och omsorg – samt typgodkända munskydd till hela befolkningen. I väntan på att dessa mål hade uppnåtts, borde det svenska samhället ha stängts ner. Det är alldeles självklart att kan smittan inte hejdas utanför äldreboenden kommer den att leta sig in även på äldreboendena.

  2. Brorson

    Sossarna omger sig nu med rena konspirationsteorier och beskyller oss som anklagar regeringen för en felaktig strategi för att vilja skada ”socialdemokratin” och stödja oppositionen, dock oklart vilket oppositionsparti. Sossarna försöker också avleda debatten från sitt eget parti genom att beskylla oppositionen för att tala med kluvna tungor. Vad gjorde oppositionspartierna under de två första månaderna?

    Jag är inte rädd för den debatten, eftersom jag inte företräder något oppositionsparti och dessutom själv var tidigt ute med att kritisera oppositionen för att inte leverera opposition, när det behövdes. Det var ju ”borgfred”. Borgerligheten har litat på regeringen, som har litat på Folkhälsomyndigheten, som har lyssnat på Tegnell och Giesecke, som om de vore ofelbara Guds profeter. Faktum är dock att det är regeringen, och inte oppositionen, som regerar landet. Det finns inget svar på frågan om det hade varit bättre eller lika illa, om alliansen hade bildat regering efter valet 2018.

    Dessutom skyller regeringen på regioner och kommuner och ljuger ihop att smittan inte kommit in i äldreomsorgen, om sossarnas vallföften om tillsvidare anställningar, stopp för delade turer och heltidsanställningar för vårdbiträdena hade uppfyllts. Men är det oppositionens fel, och hade det verkligen stoppat smittan. Det är också ett skamgrepp att skylla på M/KD-budgeten. då regeringen haft gott om tid att göra omprioriteringar. Att S haft svårt att genomföra sina vallöften beror både på att man lovat mer än man tänkt hålla och på att man prioriterat att splittra alliansen framför att maximera sitt eget väljarstöd.

    Låt oss dessutom titta på vad begreppen ”socialdemokratin” och ”arbetarrörelsen” står för. De begreppen används av sossarna som synonymer med socialdemokratiska partiet, och inte som vidare begrepp för en ideolog Medan däremot begrepp som marxism, liberalism och konservatism inte är benämningar på särskilda partier. Som jag ser det har höger och vänster bytt plats i svensk politik. Socialdemokraterna är ett rent högerparti, när man offrar traditionella väljargrupper för något slags nationens bästa, alltså detta med flockimmunitet.

    Om vi går tillbaka till arbetarrörelsen barndom, för sådär 100 år sedan, så var kampen mot osunda levnadsförhållanden, mot smittspridning och för en trygg ålderdom – och mot stelbent statlig byråkrati – viktiga. Om S ska ha en framtid som folkrörelse parti, måste partiledningen byttas ut. Jag har hittills inte uppmanat en enda S-väljare att byta parti, men kan komma att göra det, om regeringen fortsätter att ta rygg på Tegnell o. Co. Antingen måste kvasten sopa rent inom S-toppen eller också måste vi ha en helt ny regering.

    I sitt inledningsanförande sa Löfvén att strategin inte skulle bytas och att strategin hade varit att ”begränsa” smittspridningen till vad sjukvården klarar av. Alltså inte att begränsa smittspridningen så mycket som möjligt. Löfvén skyllde – precis som Tegnell – på att vi har en ny smitta som vi inte vetat något om. Men detta är en lögn. Sverige var inte det först drabbade landet i världen. Men FHM och regeringen försvarar sin linje att tillåta viss smittspridning, som hade kunnat stoppas, med att man själv måste uppfinna hjulet innan man kan långa grannens skottkärra.

    Vi är nu uppe i 4.795 döda i Sverige. Det är 4.325 än det antal, som vi haft om Sverige valt samma strategi som Norge. Att oppositionen varit för tyst under de två första månaderna är inget argument mot att oppositionen måste ryta till nu, kräva nyval och vara beredd att bilda regering om väljarna så vill. Samma kritik för passivitet i corona-frågan måste dessutom även riktas mot oppositionen inom S. eller har den helt dött ut?

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.